Μεγάλο πολιτικό θέαμα θα ξεκινήσει την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον με τις πρώτες δημόσιες ακροάσεις των κύριων μαρτύρων στην έρευνα για την δίωξη και καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ, έρευνα που ο ίδιος χαρακτηρίζει «φάρσα», απειλώντας να πάρει την εκδίκησή του από τους Δημοκρατικούς στις κάλπες των προεδρικών εκλογών του 2020.

Έπειτα από μαραθώνιες ακροάσεις κεκλεισμένων των θυρών για την ουκρανική υπόθεση που έχουν διαρκέσει πολλές εβδομάδες, οι δημόσιες ακροάσεις θα επιτρέψουν στους Αμερικανούς «να ακούσουν πρόσωπα που χαρακτηρίζονται από αναμφισβήτητο πατριωτισμό να διηγούνται την ιστορία ενός προέδρου που εκβίασε μία ευάλωτη χώρα παρακρατώντας την στρατιωτική βοήθεια», δήλωσε χθες ο Τζιμ Χάιμς, Δημοκρατικός και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: τον χορό θα ανοίξει ο διπλωμάτης Μπιλ Τέιλορ, αμερικανός επιτετραμμένος στο Κίεβο, με την κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι Δημοκρατικοί δεν τον έχουν επιλέξει κατά τύχην: η κατάθεσή του, τον Οκτώβριο, είναι μία από τις ισχυρότερες μαρτυρίες που στοιχειοθετούν τις υποψίες για άσκηση εκβιασμού του Ντόναλντ Τραμπ προς την Ουκρανία.

Η έναρξη της φάσης των δημόσιων ακροάσεων σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί πλησιάζουν προς την ολοκλήρωση της έρευνάς τους για την συγκρότηση του κατηγορητηρίου κατά του Αμερικανού προέδρου. Μία εκρηκτική διαδικασία που δεν έχει κινηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια από την υπόθεση Λουίνσκι κατά του πρόεδρου Μπιλ Κλίντον.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ για κατάχρηση των προεδρικών του εξουσιών με την άσκηση πιέσεων επί της Ουκρανίας για δικά του εκλογικά συμφέροντα.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης, η τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 25 Ιουλίου. Κατά την διάρκειά της ο Αμερικανός πρόεδρος θέτει ως όρο για το ξεπάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο την δημόσια ανακοίνωση ότι οι ουκρανικές αρχές θα ερευνήσουν τις επαγγελματικές δραστηριότητες του γιου του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία.

«Συκοφαντίες», απαντά ο Λευκός Οίκος, που αρνείται να συνεργασθεί στην έρευνα, ενώ ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ καταγγέλλει ασταμάτητα «κυνήγι μαγισσών», έως και «πραξικόπημα».

«Το τηλεφώνημα στον Ουκρανό πρόεδρο ήταν άψογο και δεν κάναμε κάτι κακό», έγραψε χθες στο Twitter, καλώντας τους οπαδούς του να διαβάσουν την απομαγνητοφώνηση που έχει δημοσιεύει ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ, πίσω από τον οποίο κάνει μπλοκ η μεγάλη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών του Κονγκρέσου, προσπαθεί επίσης να αποσταθεροποιήσει τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών, ο οποίος δημοσιοποίησε την υπόθεση.

Οι Ρεπουμπλικανοί, μέλη της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν προσπαθήσει, ματαίως, να εξασφαλίσουν την δημόσια ακρόαση του γιου του Μπάιντεν Χάντερ και του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί και τελεί υπό προστασίαν.

Το χρονοδιάγραμμα δεν έχει προσδιορισθεί, αλλά η έναρξη των δημοσίων ακροάσεων φέρνει πιο κοντά την προοπτική της ψηφοφορίας για την δίωξη, ίσως και πριν από τα Χριστούγεννα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της δίωξης του Ντόναλντ Τραμπ. Ομως, η εκδίκαση αποτελεί έργο της Γερουσίας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.

Προς το παρόν, δεν θεωρείται πιθανόν ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορέσουν να πείσουν τους 20 ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που είναι αναγκαίοι για την καθαίρεση του προέδρου. Αρα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα απαλλαγεί των κατηγοριών.

Παράλληλη διπλωματία

Υπό την καθοδήγηση του Ανταμ Σιφ, του προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών, οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν την έρευνά τους.

Έχουν συγκεντρώσει τις καταθέσεις αξιωματούχων, οι οποίες θεωρούνται πολύ ισχυρές ώστε να αποφασισθεί η δημοσιοποίησή τους και η κλήση των μαρτύρων για δημόσια κατάθεση.

Οι καταθέσεις αυτές αποκαλύπτουν παράλληλη διπλωματία απέναντι στο Κίεβο από τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι. Η δραστηριότητα αυτή ήταν τόσο προβληματική για την ουκρανική πολιτική της Ουάσινγκτον ώστε πολλοί Αμερικανοί διπλωμάτες αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να ενημερώσουν γι΄αυτήν τους ιεραρχικά ανωτέρους τους.

Ο Μπιλ Τέιλορ, για παράδειγμα, επιβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που του έγινε, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γκόρντον Σόντλαντ είχε ξεκάθαρα εξηγήσει στους Ουκρανούς τους όρους της συναλλαγής τον Σεπτέμβριο.

Η επιτροπή της Βουλής θα ακούσει στην συνέχεια την κατάθεση του Τζορτζ Κεντ, υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ειδικού για την Ουκρανία.

Θα ακολουθήσει, την Παρασκευή, η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κίεβο Μαρί Γιοβάνοβιτς, η οποία απομακρύνθηκε αιφνιδίως από την θέση της την άνοιξη, αφού έγινε στόχος εκστρατείας εναντίον της υπό τις εντολές του Ρούντι Τζουλιάνι.