Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, επαίνεσε τον Παναμά για τον εντοπισμό και την ακινητοποίηση του βορειοκορεάτικου φορτηγού πλοίου που μετέφερε όπλα από την Κούβα, ενώ πρόσθεσε ότι η επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ θα αναλάβει άμεσα την υπόθεση, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει τις ενέργειες που πραγματοποίησε ο Παναμάς, σε πλήρη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις του σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Μπαν. «Είναι καθήκον όλων των κρατών μελών να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση. «Ο Γενικός Γραμματέας αναμένει την έκβαση της έρευνας σχετικά με την υπόθεση και είναι σίγουρος ότι η επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αναλάβει άμεσα το ζήτημα».

Ο ΟΗΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα που αφορούν στις επανειλημμένες πυρηνικές και πυραυλικές της δοκιμές, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Το πλοίο εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε, την περασμένη εβδομάδα καθώς διέσχιζε τη διώρυγα του Παναμά, ενώ οι τοπικές αρχές συνέλαβαν τη Δευτέρα το πλήρωμα αφού ανακάλυψαν 240 τόνους αμυντικών όπλων «παλαιάς τεχνολογίας».