Την άφιξη διεθνών εμπειρογνωμόνων και στελεχών του ΟΗΕ αναμένουν οι αρχές του Παναμά, προκειμένου να αξιολογήσουν το φορτίο με τα όπλα που ανακαλύφθηκαν σε βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο στη Διώρυγα του Παναμά και να τους παράσχουν συμβουλές για το πώς θα κινηθούν στο εξής.

Την ίδια ώρα η Νότιος Κορέα αξίωσε την ανάληψη δράσης από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το κουβανικό ΥΠΕΞ παραδέχθηκε σήμερα πως τα «αμυντικά» αυτά όπλα, που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή και θεωρούνται «παρωχημένα», ανήκουν στη χώρα και επρόκειτο να επιδιορθωθούν στη Βόρειο Κορέα προτού επιστραφούν και πάλι στην Κούβα.

Προκειμένου να αξιολογηθεί το αξιόμαχο του φορτίου, το οποίο ανακαλύφθηκε κάτω από σάκους με ζάχαρη, «αναμένουμε την άφιξη ειδικών, που έχουμε ζητήσει να φθάσουν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Μία τεχνική αποστολή του ΣΑ» του ΟΗΕ αναμένεται να φθάσει στον Παναμά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ασφαλείας της χώρας Χοσέ Ραούλ Μουλίνο.

«Εάν επιβεβαιωθεί πως το φορτίο παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ (για κυρώσεις κατά της Βορείου Κορέας), αναμένουμε από το ΣΑ να λάβει μέτρα το ταχύτερο», αντέδρασε από την πλευρά της η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, απονέμοντας τα εύσημα στον Παναμά για την σύλληψη του πλοίου.

«Το φορτίο είναι παράνομο, διότι δεν είχε δηλωθεί. Ό,τι δεν είναι καταγεγραμμένο, ακόμη και εάν είναι πεπαλαιωμένο, αποτελεί προϊόν λαθρεμπορίου», επεσήμανε ο Μουλίνο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η χώρα του ζήτησε από τον ΟΗΕ να τη συμβουλεύσει για τον τρόπο που οφείλει να χειρισθεί την υπόθεση.

Ο Μουλίνο δήλωσε πως η χώρα του αναμένεται να παραδώσει το πλοίο και το περιεχόμενό του στα Ηνωμένα Έθνη, υπογραμμίζοντας πως οι αρχές ανακάλυψαν άλλα δύο εμπορευματοκιβώτια, που περιέχουν ύποπτα όπλα, επιπλέον του ενός που έχει εντοπισθεί στο πλοίο.

Ο υπουργός επεσήμανε πως η χώρα του δεν έχει έλθει σε επαφή με τη Βόρειο Κορέα, καθώς δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με αυτό το κράτος.

Παράλληλα, η δικαιοσύνη της χώρας ετοιμάζεται να ανακρίνει τα 35 μέλη του πληρώματος του βορειοκορεατικού πλοίου Τσονγκ Τσον Γκανγκ, τα οποία κρατούνται στο Φορτ Σέρμαν, μία παλιά αμερικανική βάση.

Ο Μουλίνο, στις δηλώσεις του, επεσήμανε πως εναντίον του πληρώματος θα απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της εσωτερικής ασφάλειας του Παναμά.

«Σήμερα θα τους στείλουμε γιατρούς», προκειμένου να τους εξετάσουν και θα τους «παράσχουμε επίσης και ψυχολόγους», ανακοίνωσε ο δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση Χαβιέρ Καρβάλιο.