Την απελευθέρωση του πληρώματος του φορτηγού πλοίου της που κρατείται από τις αρχές στον Παναμά και το οποίο μετέφερε όπλα από την Κούβα ζητεί η Βόρεια Κορέα, υποστηρίζοντας τη νομιμότητά του και χαρακτηρίζοντας τις αρχικές υποψίες της αστυνομίας περί ναρκωτικών ως «μυθοπλασία».

«Οι αρχές του Παναμά συνέλαβαν απερίσκεπτα τον καπετάνιο και τα μέλη του πληρώματος με τη δικαιολογία ότι διεξήγαγαν «έρευνα για ναρκωτικά», χωρίς όμως να βρουν ουσίες», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας. «Το φορτίο δεν περιλαμβάνει τίποτα άλλο από παλαιά όπλα, τα οποία πρόκειται να σταλούν πίσω στην Κούβα, μετά την επισκευή τους, βάσει νόμιμης σύμβασης», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο της δηλώσεις του εκπροσώπου. «Οι αρχές του Παναμά θα πρέπει να απελευθερώσουν τα μέλη του πληρώματος και το πλοίο χωρίς καθυστέρηση».

Οι αρχές του Παναμά, σημειώνει το ΑΜΠΕ, αναμένουν την άφιξη διεθνών εμπειρογνωμόνων και στελεχών του ΟΗΕ προκειμένου να αξιολογήσουν το φορτίο με τα όπλα που ανακαλύφθηκαν στο βορειοκορεάτικο φορτηγό πλοίο και να τους παράσχουν συμβουλές για το πώς θα κινηθούν στο εξής.

Το πλοίο τέθηκε υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα, καθώς έπλεε προς το Κανάλι του Παναμά, ενώ οι αρχές συνέλαβαν το πλήρωμα τη Δευτέρα αφού ανακάλυψαν όπλα που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, κάτι που αποτελεί πιθανή παραβίαση των κυρώσεων από τον ΟΗΕ που σχετίζονται με τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.