Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε ότι το βορειοκορεάτικο φορτηγό πλοίο, το οποίο έλεγξαν οι αρχές στον Παναμά, είχε φορτωθεί σε ένα από τα λιμάνια της με 10.000 τόνους ζάχαρης και 240 τόνους «απαρχαιωμένων αμυντικών όπλων», όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η Κούβα δήλωσε ότι τα όπλα είχαν σταλεί πίσω στη Βόρεια Κορέα προκειμένου να επισκευαστούν και περιλάμβαναν εννέα αποσυναρμολογημένες ρουκέτες και δύο αεροσκάφη MiG-21, τα οποία είχαν κατασκευαστεί στα μέσα του περασμένου αιώνα.

«Πάνω στο φορτηγό πλοίο Τσονγκ Τσον Γκανγκ μεταφέρονταν 240 τόνοι παλαιάς τεχνολογίας αμυντικών όπλων – δύο ολόκληροι πύραυλοι εδάφους-αέρος Volga και Pechora, εννέα μη συναρμολογημένες ρουκέτες, δύο αεροσκάφη τύπου Mig-21 και 15 κινητήρες για αυτό τον τύπο αεροσκάφους -όλα κατασκευασμένα στα μέσα στου 20ου αιώνα τα οποία θα εκσυγχρονίζονταν πριν επιστρέψουν στην χώρα μας», αναφέρει ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών την οποία μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

«Οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Κούβα στον τομέα αυτό βασίζονται στην ανάγκη διατήρησης της αμυντικής μας ικανότητας για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας», προστίθεται στην ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το κουβανικό υπουργείο, το πλοίο αναχώρησε από κουβανικό λιμάνι προς τη Βόρεια Κορέα με φορτίο 10.000 τόνων ζάχαρης και όπλα.

Οι αρχές του Παναμά συνέχισαν χθες την επιθεώρηση του πλοίου. «Όταν αρχίσαμε την εκφόρτωση της ζάχαρης από το πλοίο, βρήκαμε μεγάλα μεταλλικά κιβώτια» μέσα στα οποία υπήρχε ο μη δηλωμένος αυτός εξοπλισμός, εξήγησε το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας στο Radio Panama ο πρόεδρος της χώρας Ρικάρντο Μαρτινέλι.

Το φορτηγό πλοίο ακινητοποιήθηκε από τις παναμαϊκές αρχές στη διώρυγα του Παναμά από την πλευρά του Ατλαντικού και οδηγήθηκε στην προκυμαία Μανζανίγιο του λιμανιού Κολόν, 80 χλμ. από την πρωτεύουσα, Παναμά, όπου έδεσε σε περιοχή στην οποία η πρόσβαση είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων IHS Jane’s, που εδρεύει στο Λονδίνο και εξέτασε φωτογραφία του φορτίου την οποία ανάρτησε στο Twitter ο πρόεδρος Μαρτινέλι, επρόκειτο για ένα ραντάρ ελέγχου εκτόξευσης συστοιχίας πυραύλων εδάφους -αέρος SA-2, σοβιετικής τεχνολογίας.

Η Κούβα, το μόνο κομμουνιστικό καθεστώς στην αμερικανική ήπειρο και από τους ελάχιστους συμμάχους της Βόρειας Κορέας, διατηρεί σοβιετικά οπλικά συστήματα που χρονολογούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Έκτοτε δεν έχει αποκτήσει καινούργια και συνεπώς πρέπει να εκσυγχρονίζει τα υπάρχοντα, όπως παραδέχτηκε η Αβάνα.