Τις πρώτες αχτίδες χειμερινού ήλιου στην ιστορία της θα απολαύσει φέτος η νορβηγική πόλη Rjukan με τη βοήθεια γιγάντιων «καθρεφτών» που τοποθετήθηκαν στη βουνοπλαγιά για να στέλνουν το φως του ήλιου στην πόλη.

Η Rjukan βρίσκεται στο βάθος μιας κοιλάδας με αποτέλεσμα το χειμώνα κυριολεκτικά να μην τη βλέπει ο ήλιος. Οι ακτίνες του δεν αγγίζουν την πόλη από το Σεπτέμβριο έως το Μάρτιο.

Για χρόνια οι στερημένοι από ήλιο ντόπιοι χρησιμοποιούν ένα τελεφερίκ που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό: τους μεταφέρει στη βουνοπλαγιά για να απολαύσουν λίγο ήλιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ωστόσο αυτό θα αλλάξει καθώς εδώ και λίγες εβδομάδες, με τη βοήθεια ελικοπτέρων, τοποθετήθηκαν στη βουνοπλαγιά τρεις τεράστιοι καθρέφτες, περίπου 450 μέτρα πάνω από την πόλη.

Πρόκειται για ηλιοστάτες που είναι σχεδιασμένοι για να ακολουθούν την κίνηση του ήλιου και να αντανακλούν το φως κατευθείαν στην κεντρική πλατεία της Rjukan.

Η ιδέα δεν είναι καινούρια: πρωτοπροτάθηκε πριν από έναν αιώνα από έναν εργαζόμενο στη γειτονική υδροηλεκτρική μονάδα.

Τον κατασκευαστή της Sam Eyde απασχολούσε το γεγονός πως οι εργαζόμενοι εκεί δεν είχαν αρκετό ήλιο κατά τους χειμερινούς μήνες. Θεώρησε τους ηλιοστάτες καλή ιδέα αλλά πίστευε πως δεν ήταν επαρκώς καταρτισμένοι, από τεχνολογικής άποψης, για να τους λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Κι έτσι κατέληξε στην κατασκευή του τελεφερίκ.

Το 2006 ένα παρόμοιο σχέδιο υλοποιήθηκε στο χωριό Viganella της βόρειας Ιταλίας που αντιμετώπιζε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Αντιπροσωπεία από τη Rjukan επισκέφθηκαν το χωριό για να δουν κατά πόσο οι ηλιοστάτες επηρέασαν τις ζωές των κατοίκων, και εντυπωσιάστηκαν.

Έπειτα από πέντε χρόνια διαβούλευσης, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης συμφώνησε τελικά να επενδύσει περίπου πέντε εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες- περίπου 630.000 ευρώ- για την υλοποίηση του σχεδίου.

Οι ηλιοστάτες ελέγχονται μέσω υπολογιστή ώστε να ακολουθούν την πορεία του ήλιου και να προσαρμόζονται στην καλύτερη δυνατή γωνία ώστε η πλατεία του χωριού να λούζεται στο φως.

Τα ηλιακά πάνελ θα ηλεκτροδοτούν αυτόματα και ειδικό εξοπλισμό που φροντίζει να παραμένουν καθαροί και να κινούνται.

Οι εμπνευστές του σχεδίου ελπίζουν η λιακάδα να αναζωογονεί την πόλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Η πλατεία θα γίνει ένα ηλιόλουστο μέρος σε μια κατά τα άλλα σκιερή πόλη», αναφέρει η ιστοσελίδα της πόλης.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του σχεδίου, η κατασκευή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ωστόσο δεν θα μπορεί να δοκιμαστεί σωστά παρά το Σεπτέμβριο που ο ήλιος χάνεται.