Η Καλιφόρνια κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να κάνουν στάχτη χιλιάδες στρέμματα, καταστρέφοντας και υποδομές, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Περίπου δύο ώρες αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις ρίψεις νερού τα ελικόπτερα νύχτας που επιχειρούν στην κομητεία Βεντούρα στη νότια Καλιφόρνια εξαιτίας της παρουσίας μη εξουσιοδοτημένων, ιδιωτικών drones που πετούσαν πάνω από την έκτασης 10.000 στρεμμάτων πυρκαγιάς «Μαρία», μετέδωσαν οι Los Angeles Times.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανησυχούν καθώς τα παράνομα drone θα μπορούσαν να συγκρουστούν με πυροσβεστικά ελικόπτερα και να προκληθεί σημαντική ζημιά.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, πιλότος ελικοπτέρου της Πυροσβεστικής στη Βεντούρα ανέφερε τα ξημερώματα της Παρασκευής ότι το drone εντοπίστηκε να επιχειρεί πάνω από τη φωτιά, προκαλώντας διακοπή στις εναέριες προσπάθειες κατάσβεσης για 45 λεπτά. Λιγότερο από μία ώρα αργότερα και άλλο drone εντοπίστηκε με αποτέλεσμα να καθηλωθούν ακόμα δύο ελικόπτερα για ακόμα μία ώρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πεδίο ήταν ελεύθερο.

Ο χρόνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη μάχη με την πυρκαγιά «Μαρία» που έχει περιοριστεί μόλις κατά 20% από το πρωί του Σαββάτου και η οποία έχει ήδη οδηγήσει στην απομάκρυνση 11.000 ανθρώπων.

Αργότερα, ο σερίφης της Βεντούρα απηύθυνε έκκληση στους χειριστές drone να μην τα πετούν πάνω κοντά στις πυρκαγιές.

«Είναι παράνομο και δημιουργεί πολύ επικίνδυνο περιβάλλον στις προσπάθειες πυρόσβεσης» δήλωσε.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) έχει προειδοποιήσει χειριστές ιδιωτικών drone να μην πετούν κοντά στις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, απειλώντας με πρόστιμο 20.000 δολαρίων για κάθε παραβίαση.

Οι πυροσβέστες παλεύουν με τις πυρκαγιές που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους στην Καλιφόρνια από τον περασμένο μήνα. Ήδη περισσότερα από 77.000 στρέμματα σε Κινκάντε και Σόνομα έχουν επηρεαστεί και περισσότερες από 200 κατασκευές έχουν καταστραφεί. Στα νότια η πυρκαγιές Τικ και Μαρία έχουν επηρεάσει 15.000 στρέμματα.