Οι βουλευτές της ιταλικής δεξιάς που αυτομόλησαν στα τέλη Ιουλίου από το κόμμα του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και συντάχθηκαν γύρω από τον πρόεδρο της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι ξεκίνησαν σήμερα τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός καινούργιου κόμματος, το οποίο θα γεννηθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2011.

«Το να μην ξεκινήσουμε σήμερα το δρόμο που οδηγεί στη γέννηση του κόμματος θα σημαίνει, έπειτα απ’ όλα όσα έχουν γίνει, πως θα μείνουμε στα μισά του ποταμού. Υπάρχει μία αναταραχή στη χώρα και οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα πολιτική οντότητα», τόνισε ο Φίνι στη συντονιστική επιτροπή της νέας παράταξης, η οποία θα πάρει την ίδια ονομασία (Μέλλον και Ελευθερία για την Ιταλία (FLI), με την οποία σήμερα ταυτίζονται και αναγνωρίζονται στο Κοινοβούλιο.

Την επιτροπή συγκροτούν Γερουσιαστές, βουλευτές και ευρωβουλευτές, ήδη μέλη του FLI.

Οι 34 βουλευτές που ακολούθησαν τον Φίνι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο για την επιβίωση της τωρινής κυβέρνησης, η οποία χωρίς αυτούς δεν εξασφαλίζει τη δεδηλωμένη των απαιτούμενων 316 εδρών στην Κάτω Βουλή. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το νέο κόμμα θα ελάμβανε ποσοστό 6% έως 7% σε πιθανές πρόωρες εκλογές, δηλ. πριν το 2013.

«Δεν έχω στο μυαλό μου ένα κόμμα, αλλά μάλλον ένα οργανωμένο πολιτικό κίνημα, το οποίο θα μπορεί να συνενώσει, και σαφώς όχι μία βαριά, ριζωμένη πάγια στο έδαφος, δομή», πρόσθεσε ο Φίνι, εξηγώντας τα οράματά του για το FLI.

Το πρώτο συνέδριο έχει προγραμματισθεί για τις 6-7 Νοεμβρίου στην Περούτζα, με στόχο να εγκριθούν τα ιδρυτικά κείμενα, ενώ το δεύτερο θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιανουαρίου στο Μιλάνο και θα σημάνει την πραγματική ίδρυση του νέου κόμματος.