Το αεροπλάνο του Προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, το οποίο υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στη Βιέννη εξαιτίας υποψιών ότι μετέφερε τον Αμερικανό φυγά Έντουαρντ Σνόουντεν απογειώθηκε τελικά αργά σήμερα το πρωί από το αυστριακό αεροδρόμιο.

Το αεροπλάνο, το οποίο ήταν αποκλεισμένο από χθες το βράδυ, αναχώρησε σήμερα αφού έμεινε επί 13 ώρες καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Βιέννης. Πρόκειται να κάνει ένα σταθμό στα Κανάρια, πριν επιστρέψει στη Βολιβία, δήλωσε ο Μοράλες σε δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του.

Η Αυστρία και η Βολιβία επιβεβαίωσαν πως ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει σ’ ένα αεροδρόμιο της Μόσχας, δεν επέβαινε στο αεροπλάνο, το οποίο έφθασε στη Βιέννη προερχόμενο από τη Μόσχα. «Ο Μοράλες συμφώνησε σε μια εθελοντική επιθεώρηση», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο αυστριακός αντικαγκελάριος Μίχαελ Σπιντελέγκερ.

Η Βολιβία ανακοίνωσε πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν αρνηθεί σε πρώτη φάση να διασχίσει το αεροπλάνο του Μοράλες τον εναέριο χώρο τους, επειδή υποψιάζονταν ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν βρισκόταν μέσα στο προεδρικό αεροπλάνο, κάτι που διαψεύσθηκε από τη Λα Πας και τις αυστριακές αρχές στο αεροδρόμιο της Βιέννης.

Η διπλωματική περιπλοκή προέκυψε λίγες ώρες αφού ο Μοράλες είχε δηλώσει, στο περιθώριο επίσκεψής του στη Μόσχα, πως η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί το φυγά που καταζητείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο αποκλεισμός στη Βιέννη του αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας «ερμηνεύεται ως πράξη επίθεσης», δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ο πρεσβευτής της Βολιβίας στον ΟΗΕ Σάσα Γιορέντι, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα του ξεκίνησε «μια διαδικασία».

«Η ζωή του προέδρου, της αντιπροσωπείας του και του πληρώματος του αεροπλάνου τέθηκαν σε κίνδυνο», δήλωσε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι υπήρξε «παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

«Έχουμε θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία για να καταγγείλουμε αυτά τα γεγονότα στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο Γιορέντι.

Για τη Βολιβία, δεν υπάρχει «καμιά αμφιβολία» ότι «οι διαταγές ήρθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες».