Χθες το βράδυ επέστρεψε στη Βολιβία ο πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες μετά από μια αναγκαστική διακοπή της πτήσης του στη Βιέννη.

Η ταλαιπωρία του βολιβιανού προέδρου οφείλεται στην προσωρινή άρνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να επιτρέψουν στο αεροσκάφος του να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο τους, με την υποψία ότι σε αυτό επέβαινε ο αμερικανός φυγάς Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ελ Άλτο, κοντά στην Πας, στις 23.39 (τοπική ώρα) της Τετάρτης, 17 ώρες μετά την αναχώρησή του από τη Βιέννη.

Η Αυστρία και η Βολιβία επιβεβαίωσαν πως ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει σ’ ένα αεροδρόμιο της Μόσχας, δεν επέβαινε στο αεροπλάνο, το οποίο έφθασε στη Βιέννη προερχόμενο από τη Μόσχα. «Ο Μοράλες συμφώνησε σε μια εθελοντική επιθεώρηση», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο αυστριακός αντικαγκελάριος Μίχαελ Σπιντελέγκερ.

Η Βολιβία ανακοίνωσε πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν αρνηθεί σε πρώτη φάση να διασχίσει το αεροπλάνο του Μοράλες τον εναέριο χώρο τους, επειδή υποψιάζονταν ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν βρισκόταν μέσα στο προεδρικό αεροπλάνο, κάτι που διαψεύσθηκε από τη Λα Πας και τις αυστριακές αρχές στο αεροδρόμιο της Βιέννης.

Ο αποκλεισμός στη Βιέννη του αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας «ερμηνεύεται ως πράξη επίθεσης», δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ο πρεσβευτής της Βολιβίας στον ΟΗΕ Σάσα Γιορέντι, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα του ξεκίνησε «μια διαδικασία».