Διατεθειμένη να ζητήσει συγγνώμη δήλωσε η Ισπανία για το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας, όταν απαγόρευσε τη διέλευση από τον εναέριο χώρο της, του αεροσκάφους που μετέφερε τον πρόεδρο Έβο Μοράλες, επιμένοντας όμως ότι το θέμα ήταν μια παρεξήγηση.

«Αν υπάρχει κάποια παρεξήγηση, δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζητήσω συγγνώμη από τον πρόεδρο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία-Μαργκάλο.

Η Βολιβία έχει απαιτήσει δημόσια συγγνώμη από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία για το κλείσιμο του εναέριου χώρου τους, εξ αιτίας της φήμης ότι ο καταζητούμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, Έντουαρντ Σνόουντ ήταν στο αεροσκάφος του Έβο Μοράλες.

Στην Ουάσιγκτον και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) συζήτησε το θέμα και τα μέτρα που απαιτούνται για «εξηγήσεις και συγγνώμη» από τις τέσσερις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Στη Νέα Υόρκη, απεσταλμένοι από τη Βολιβία, την Κούβα, τον Ισημερινό, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα κατήγγειλαν στα Ηνωμένα Έθνη το περιστατικό και συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι- μουν.

«Ο γενικός γραμματέας επανέλαβε ότι κατανοεί τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με αυτό το ατυχές περιστατικό» αναφέρεται σε δήλωση των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο ο γγ του ΟΗΕ σημειώνει ότι τα αεροσκάφη που μεταφέρουν αρχηγούς κρατών απολαμβάνουν διπλωματική ασυλία και το απαραβίαστο.

Εν τω μεταξύ, η Βενεζουέλα επιβεβαίωσε ότι θα ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα ασύλου του Σνόουντεν. Η Βολιβία και η Νικαράγουα έχουν επίσης προτείνει να προσφέρουν καταφύγιο στον καταζητούμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι τρεις χώρες διοικούνται από αριστερές κυβερνήσεις σφόδρα επικριτικές προς την Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Αντόνιο Πατριότα, δήλωσε την Τρίτη ότι αν ζητηθεί από τον αμερικανό πρώην κατάσκοπο πολιτικό άσυλο δεν θα του χορηγηθεί, σημειώνοντας επίσης ότι δεν γνωρίζει αν είχε αποδεχθεί την προσφορά της Βενεζουέλας. «Προς το παρόν, ψάχνουμε για μια λύση στην κατάσταση του κ. Σνόουντεν που, ξέρω, ότι είναι στη Μόσχα», είπε ο υπουργός.