Πολιτικό άσυλο στη Βενεζουέλα ενδεχομένως να βρει τελικά ο Αμερικανός φυγάς Έντουαρντ Σνόουντεν. Πρέπει όμως πρώτα να μπορέσει να φτάσει εκεί.

Το δύσκολο κομμάτι της περιπέτειας του Σνόουντεν θα είναι να βρει τρόπο να φύγει από το αεροδρόμιο της Μόσχας όπου έφτασε στις 23 Ιουνίου. Οι ΗΠΑ έχει ασκήσει πιέσεις στους συμμάχους της να μην επιτρέψουν καμία πτήση αεροσκάφους που θα μεταφέρει τον πρώην πράκτορα.

Επισήμως, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να παρεμποδίσει το αεροπλάνο του Σνόουντεν και να το αναγκάσει να προσγειωθεί. «Δεν πρόκειται να παρενοχλήσουμε αεροπλάνα για να κυνηγήσουμε έναν “hacker”», δήλωσε ο Ομπάμα σε μια συνέντευξη Τύπου στο Ντακάρ της Σενεγάλης στα τέλη του Ιουνίου.

«Δεν είναι μυστικό πως θέλουμε να τον δούμε να επιστρέφει. Το έχουμε δείξει αυτό σε όλους τους τόνους σε κάθε περιοχή όπου μπορεί να σταματήσει για μετεπιβίβαση και κάθε μέρος όπου είναι πιθανό να καταλήξει», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Jen Psaki.

Όπως γράφει το Bloomberg, ο Σνόουντεν είναι πιθανό να φύγει με πτήση της Αεροφλότ με προορισμό την Αβάνα. Η Κούβα πιθανότατα θα τον αφήσει να ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική με δεδομένη την κοινή τους αντιπάθεια προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αναλυτή Ντάνιελ Σακς.

Ακόμα κι έτσι όμως, και πάλι θα πρέπει να περάσει από τους εναέριους χώρους άλλων χωρών.
Εναλλακτικά ο πρώην πράκτορας θα μπορούσε να ταξιδέψει με ένα ιδιωτικό τζετ που θα του παρέχει κυβέρνηση χώρας της Λατινικής Αμερικής ή κάποιος πλούσιος υποστηρικτής του. Και σε αυτή την περίπτωση θα ήταν δύσκολο να αποφύγει να περάσει από χώρες- συμμάχους των ΗΠΑ. Υπάρχουν τζετ που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτή την απόσταση 11.000 χιλιομέτρων χωρίς να χρειάζονται ανεφοδιασμό

Ο ιστότοπος WikiLeaks είχε σε ετοιμότητα ένα αεροσκάφος τσάρτερ για να μεταφέρει τον Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα, αν και τελικά πέταξε με κανονική πτήση της Αεροφλότ. Αυτή τη στιγμή όμως δεν φαίνεται να σχεδιάζει να βοηθήσει τον Σνόουντεν πρακτικά να φύγει από τη Μόσχα.

Η Βενεζουέλα πιθανώς να μην θέλει να φροντίσει για τη μεταφορά του πρώην πράκτορα καθώς και οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει πως θα υπάρξουν συνέπειες.

Το κόστος ναύλωσης αεροσκάφους για να πετάξει από τη Μόσχα στο Καράκας μπορεί να κοστίζει από 134.490 δολάρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα PrivateFly.