Στο επιχειρησιακό επίπεδο των πολεμικών επιχειρήσεων, η προώθηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας και η ανάγκη ευέλικτης αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από τις περιοχές που είχαν αναπτυχθεί στην Συρία, έφεραν τις ΗΠΑ και την Τουρκία πολύ κοντά στο ενδεχόμενο μιας άμεσης πολεμικής σύγκρουσης στο πεδίο της μάχης.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει παράπονα για πυρά του τουρκικού πυροβολικού κοντά στις στρατιωτικές της δυνάμεις, ενώ ενδεικτική του κλίματος έντασης που διαμορφώθηκε ήταν και η πτήση αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους πάνω από την συνοριακή πόλη Κομπάνι και καθώς αντάρτες που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας είχαν βρεθεί κοντά σε μία αμερικανική στρατιωτική βάση.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει δηλώσει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει υποσχεθεί τηλεφωνικά στον πρόεδρο Τραμπ ότι η Τουρκία δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι.

«Η δήλωση του προέδρου Τραμπ για το Κομπάνι ήταν “Μην βομβαρδίσετε εκεί” είχε δηλώσει προχθές στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Είπαμε ότι πραγματοποιούσαμε μία επιχείρηση περικύκλωσης της πόλης. Δεν μας ενδιαφέρει το εσωτερικό του Κομπάνι, αλλά είπαμε ότι αν υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη είναι ενδεχόμενο να εμπλακούμε» είχε δηλώσει ο Ερντογάν.