Τουλάχιστον τρία παιδιά σκοτώθηκαν και οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε μια γειτονιά στα νοτιοανατολικά προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA).

«Τρία παιδιά είναι νεκρά, ένα παιδί τραυματίστηκε βαριά, όπως και η μητέρα κι ο πατέρας», δήλωσε ο Λαμίν αλ-Χασεμί, εκπρόσωπος του υπουργείου, διευκρινίζοντας ότι και τα έξι θύματα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι άλλοι πέντε άμαχοι, κάτοικοι της γειτονιάς αλ-Φερνάζ, κοντά στην πανεπιστημιούπολη της Τρίπολης, τραυματίστηκαν.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη, κατηγόρησε τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ότι αυτές έκαναν την επιδρομή. Οι δυνάμεις του Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, άρχισαν στις 4 Απριλίου επιχείρηση για να καταλάβουν την Τρίπολη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στον Χάφταρ, ο ‘Αχμαντ αλ-Μισμάρι, επιβεβαίωσε ότι έγινε «επιδρομή εναντίον ενός στρατοπέδου των υπηρεσιών πληροφοριών στο αλ-Φερνάζ, που χρησιμεύει ως κέντρο διοίκησης». Ο ίδιος ωστόσο αρνείται ότι η επιδρομή είχε στόχο ένα σπίτι και άμαχους.

«Αυτή η εγκληματική ενέργεια που διαπράχθηκε από την αεροπορία του εγκληματία πολέμου (Χάφταρ) προστίθεται στις επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον των αεροδρομίων, των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, σκοτώνοντας και τρομοκρατώντας τους άμαχους», ανακοίνωσε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μέσω Facebook και κάλεσε την Αποστολή υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) να προστατεύσει τους άμαχους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ακόμη μια φορά, αθώα παιδιά πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα», ανακοίνωσε σήμερα η Manul, διευκρινίζοντας ότι η αεροπορική επιδρομή «φέρεται να έγινε από μαχητικό αεροσκάφος των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ».

«Η Manul επαναλαμβάνει ότι δεν θα μείνει αδρανής απέναντι στα εγκλήματα που διαπράττονται», αναφέρει η ανακοίνωσή της στην οποία καλεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς να θέσουν τέλος στην κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».