Σοβαρές ανησυχίες εξέφρασε η Κίνα μετά τους νέους ισχυρισμούς του αμερικανού πρώην κατασκόπου, Έντουαρντ Σνόουντεν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «χακάρει» κινεζικούς υπολογιστές, αναφέροντας ότι έχει θέσει το ζήτημα στην Ουάσιγκτον.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά την Κυριακή από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ήρθε μόλις μια ημέρα μετά τα δημοσιεύματα εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ, η οποία έγραψε ότι ο Σνόουντεν παρείχε νέα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές κατασκοπεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τις πρόσφατες αποκαλύψεις για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της χώρας μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουάνγινγκ.

«Αυτό για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι η Κίνα είναι θύμα των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο», συμπλήρωσε ο ίδιος. Ο Χούα επανέλαβε ταυτόχρονα τη θέση της Κίνας ότι η χώρα αντιτίθεται σε όλες τις μορφές επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. «Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα για να ενισχύσουμε το διάλογο και τη συνεργασία προς τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στον κυβερνοχώρο» κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ένα σημείο καμπής μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών και ήταν από τα κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη της πρώτης συνόδου κορυφής μεταξύ του Προέδρου Σι Ζινπινγκ και του Μπαράκ Ομπάμα, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.