Με τις συνομιλίες ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ για μία συμφωνία να φαίνεται ότι οδηγούνται σε άδοξο τέλος αυτή την εβδομάδα, ένα από τα βασικά ερωτήματα που επικρατεί στην βρετανική πολιτική σκηνή είναι ποιος και πόσο θα επωφεληθεί από το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών που αναμένεται να ακολουθήσει και να παίξει σημαντικό ρόλο στις επόμενες εκλογές.

Ήδη πολιτικοί αναλυτές και δημοσκοπήσεις προσπαθούν να αποτιμήσουν κατά πόσο οι υποστηρικτές ψηφοφόροι του Leave θα κατηγορήσουν τον Μπόρις Τζόνσον, εάν ζητήσει μία δεύτερη παράταση για το Brexit, όπως είναι υποχρεωμένος από το νόμο Μπεν, και εάν αυτό θα ερμηνευτεί σε τιμωρητική ψήφο.

Έρευνα της εταιρίας ComRes που δημοσιεύεται σήμερα στην Telegraph δείχνει ότι οι πολίτες θα επιρρίψουν την ευθύνη μιας καθυστέρησης περισσότερο στο κοινοβούλιο, στους βουλευτές που υποστηρίζουν το Remain και στις Βρυξέλλες, παρά στον Μπόρις Τζόνσον. Συγκεκριμένα, το 56% των ψηφοφόρων φαίνεται ότι θα κατηγορούσε τον πρωθυπουργό εάν δεν γίνει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, ενώ οχτώ στους δέκα (83%) είπαν ότι θα κατηγορούσαν το κοινοβούλιο, το 70% τους βουλευτές του Remain και σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο όμιλος συμβούλων και έρευνας πολιτικού ρίσκου Eurasia, σε έκθεσή του, μελετά κατά πόσο οι ψηφοφόροι του leave θα κατηγορήσουν το Μπόρις Τζόνσον, εάν ζητήσει και άλλη παράταση στο Brexit, και εάν οι ψηφοφόροι αυτοί στραφούν στο κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φαράτζ, στις επερχόμενες εκλογές, ή εάν τελικά θα τον αντιμετωπίσουν καλή τη πίστει, με το δικαιολογητικό ότι τουλάχιστον προσπάθησε.

Σύμφωνα με την Eurasia, στη διάρκεια του συνεδρίου των Συντηρητικών εδραιώθηκε η πεποίθηση ότι ο παράγοντας Φαράτζ δεν θα μειώσει τις πιθανότητες του Τζόνσον για μία νίκη, παρ’ όλο που αρχικά το κόμμα πίστευε ότι μία καθυστέρηση των Τόρις στο Brexit θα ήταν καταστροφική για το εκλογικό τους αποτέλεσμα. Στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα επικριθεί για μία καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής στο Brexit και ότι οι πολίτες τον θεωρούν ως τον μοναδικό που μπορεί να το φέρει σε πέρας. «Γνωρίζουν ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση και θα τους το θυμίζουμε συνεχώς» είναι η άποψη της ομάδας του Τζόνσον, που θα ρίξει την ευθύνη οπουδήποτε αλλού εκτός από τον Τζόνσον, υποστηρίζει στην έκθεσή της η Eurasia.

Σε ότι αφορά την εκλογική στρατηγική του Τζόνσον, να επιδιώξει να κερδίσει αρκετές έδρες σε περιοχές προπύργια των Εργατικών στο βορρά και στα Μίντλαντς, αντισταθμίζοντας πιθανές απώλειες των Τόρις στη Σκοτία από το SNP και στο νότο από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, θεωρεί ότι ενδέχεται να μην ευοδωθεί κατά το προσδοκώμενο, εξαιτίας του κόμματος του Φαράτζ που θα αναδεικνύει συνεχώς την «προδοσία των Τόρις».

Στην αντίθετη πλευρά, ο εκλογολόγος και καθηγητής Τζον Κέρτις δεν είναι πεπεισμένος ότι ο Τζόνσον θα μπορέσει να ξεφύγει τόσο εύκολα και υποστηρίζει ότι το παιχνίδι θα εξαρτηθεί κυρίως από τους νικητές και ηττημένους στο παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών. Όπως ισχυρίζεται, ο Βρετανός πρωθυπουργός χάνει μέχρι στιγμής μόνο στο κομμάτι που έχει σχέση με την απώλεια των προσδοκιών των ψηφοφόρων για την ολοκλήρωση του Brexit στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τη Yougov, στις αρχές Σεπτεμβρίου, τρεις στους πέντε (60%) ψηφοφόρους του Leave πίστευαν ότι το Brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου, και μόνο ένας στους τέσσερις (27%) ότι δεν θα γίνει. Σήμερα, μόνο μισοί από αυτούς (49%) πιστεύουν ότι ο Τζόνσον θα πετύχει την προθεσμία.

Σύμφωνα με τον Κέρτις, το ποσοστό είναι σημαντικό και σίγουρα θα επηρεαστεί από τον Φαράτζ, που θα δείξει με το δάχτυλο τους Τόρις, όσο και αν αναγνωρίζουν ως υπαίτιους ένα συνδυασμό της ΕΕ, των δικαστών, της αντιπολίτευσης.

Άλλος ακαδημαϊκός, ο καθηγητής Πολιτικής και συνεργάτης του βασιλικού ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων Μάθιου Γκούντγουιν παρουσιάζει ένα αισιόδοξο σενάριο, ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη ακόμη και των μισών ή και περισσότερων ψηφοφόρων του κόμματος Brexit – με μία καλή προσέγγιση – πετυχαίνοντας στο κοινοβούλιο μία άνετη πλειοψηφία 348 έως 370 εδρών. Πιστεύει ότι η ψήφος προς το κόμμα Brexit είναι πιο «ελαφριά» από όσο νομίζουν κάποιοι. Και φέρνει ως παράδειγμα τις απαντήσεις που δίνουν οι ψηφοφόροι όταν καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο πρόσωπα: τον Τζόνσον ή τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών. «Όταν ρωτούν τους ψηφοφόρους του Brexit εάν θα έκαναν πρωθυπουργό, τον Τζόνσον ή τον Κόρμπιν, απαντούν 84% προς 1% υπέρ του Τζόνσον. Μία καμπάνια που έχει αυτή την απλή διπλή επιλογή θα οδηγούσε πολλούς ψηφοφόρους του Φαράτζ στην επιλογή του Τζόνσον» λέει.

Σύμφωνα με τον Γκούντγουιν, ακόμη και μετά τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας, μεγάλη πλειοψηφία των συγκεκριμένων ψηφοφόρων πίστευε ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι ικανός, αποφασιστικός, ισχυρός, αρεστός, αυθεντικός και σε επαφή με τους απλούς ανθρώπους.