«Αστακός» είναι σήμερα το Χονγκ Κονγκ, με οδοφράγματα στο κέντρο της πόλης, κλειστά καταστήματα και ισχυρή αστυνομική παρουσία, καθώς οι αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουν πως οι διαδηλώσεις δεν θα επισκιάσουν τους εορτασμούς για την Εθνική Εορτή της Κίνας στο Πεκίνο.

Διαδηλώσεις, συγκρούσεις με την αστυνομία και ταραχές είναι σχεδόν καθημερινές εδώ και περίπου τέσσερις μήνες στην πρώην βρετανική αποικία, αποτελώντας τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ από τότε που ανέλαβε καθήκοντα.

Οι διαδηλωτές επιδιώκουν να δώσουν βροντερό «παρών» στην 70η επέτειο της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, για να ακουστούν τα αιτήματά τους για περισσότερη δημοκρατία με «όχημα» την αφορμή που το Πεκίνο θεωρεί ευκαιρία για να αναδείξει την οικονομική και στρατιωτική πρόοδο της Κίνας.

Οι αρχές αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για τη διεξαγωγή πορείας, αλλά οι διαδηλωτές αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους ούτως ή άλλως.

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες πως αναμένει «πολύ βίαιη επίθεση» στην πόλη, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Συνέλαβε πέντε άτομα μεταξύ 17 και 25 ετών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν walkie-talkies και υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή βομβών μολότοφ, μεταξύ αυτών πετρέλαιο και άδεια μπουκάλια.