Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, κάνουν ό,τι μπορούν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Brexit και στην περίπτωση που αποτύχουν, την ευθύνη θα φέρει η Βρετανία.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine ο Γιούνκερ επεσήμανε ότι μαζί με τον Μπαρνιέ εργάζονται εντατικά για μια συμφωνία, διότι θα ήταν καταστροφικό για τη Βρετανία και την Ευρώπη αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια οργανωμένη διαδικασία.

«Ο επικεφαλής διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ κι εγώ κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Όμως αν δεν τα καταφέρουμε στο τέλος, την ευθύνη θα φέρει αποκλειστικά η βρετανική πλευρά» είπε.

Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, όμως αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία, η οποία θα αντικαταστήσει αυτή στην οποία είχε καταλήξει η προκάτοχός του Τερέζα Μέι.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ θα είναι ιδιαίτερα περίπλοκες σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«Θα θέλουμε και θα χρειάζεται να καταλήξουμε σε μια εμπορική συμφωνία» εξήγησε σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Όμως αυτό δεν θα συμβεί απλά, όπως πιστεύουν κάποιοι στη Βρετανία. Κάποιες από τις εμπορικές συμφωνίες που συνήφθησαν όσο καιρό ήμουν στον θώκο χρειάστηκαν χρόνια» κατέληξε ο Γιούνκερ.