Αφιερωμένο στα πρέτζελ το σημερινό doodle της Google

Η ιστορία του αγαπημένου αρτοσκευάσματος ο ετήσιος τζίρος του οποίου μόνο στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 180 εκατ. δολάρια


ΚΟΣΜΟΣ
1:00
21/09/2019
Αφιερωμένο στα πρέτζελ το σημερινό doodle της Google
1
loading

Στα πολύ γνωστά, αγαπημένα και… πεντανόστιμα πρέτζελ είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Λεπτό, αλμυρό και εύθρυπτο αρτοσκεύασμα, σε σχήμα χαλαρού κόμπου, δημοφιλέστατο στις ΗΠΑ. Παρασκευάζεται από αλεύρι, μαγιά, νερό, σταχτόνερο (αλισίβα) και αλάτι. Το μέγεθος ενός κλασσικού πρέτζελ, με το δικό μας κουλουράκι, σχεδόν ταυτίζονται. Οι αμερικανικές αρτοβιομηχανίες φτιάχνουν μίνι-πρέτζελ στο τέταρτο ενός συνηθισμένου, αλλά και «σούπερ- πρέτζελ» στο μέγεθος κουλούρας. Ο ετήσιος τζίρος στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 180 εκατομμύρια δολάρια.

Η καταγωγή του πρέτζελ χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι προέρχεται από τη Νότια Γερμανία, όπου είναι γνωστό και σήμερα με την ονομασία Brezel. Άλλες αναφέρουν ως τόπο προέλευσής του την Αλσατία, περιοχή της Ανατολικής Γαλλίας, που συνορεύει με τη Γερμανία.

Πολλές είναι και οι ιστορίες για το σχήμα του πρέτζελ. Μία εκδοχή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα sansimera.gr, αναφέρει ότι ένας φούρναρης, που κατηγορείτο για κλοπή, είχε μόνο μια ευκαιρία για να απαλλαγεί από την ποινή του. Έπρεπε να φτιάξει ένα αρτοσκεύασμα, μέσα από το οποίο θα μπορούσε να περάσει ο ήλιος, τρεις φορές. Ο εφευρετικός φούρναρης διαμόρφωσε κατά τέτοιο τρόπο το ζυμάρι, ώστε προέκυψε το πρέτζελ. Μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το σχήμα του αναπαριστά τη στάση προσευχής ενός μοναχού, ενώ μια τρίτη ότι η κάθε τρύπα του αντιστοιχεί σε ένα μέλος της Αγίας Τριάδας.

Το πρέτζελ έγινε πασίγνωστο σ' όλο τον κόσμο στις 13 Ιανουαρίου του 2002. Εκείνο το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τζούνιορ, απολαμβάνοντας ένα πρέτζελ μπροστά στον δέκτη της τηλεόρασής του στο Λευκό Οίκο, στραβοκατάπιε κι έπεσε από την πολυθρόνα του λιπόθυμος. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος ακόμα και για τη ζωή του, αλλά τα πράγματα πήγαν τελικά κατ' ευχήν. Ήταν μάλλον η πρώτη φορά που ένας ανώτατος άρχοντας κινδύνευσε από ένα τόσο ταπεινό αντικείμενο.

Οι φίλοι της μουσικής και ιδιαίτερα του ροκ είχαν πολύ νωρίτερα γνώση για τη λέξη αυτή με τις γερμανολατινικές ρίζες. Το 1974 την είδαν τυπωμένη στο αριστουργηματικό άλμπουμ των Steely Dan Pretzel Logic.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

    Ετσι και το βαλεις μονο του στο στομαχι σου,
    μπορει μεχρι και ελκος να αποκτησεις !
    Χιλιες φορες καλυτερο το σιμιτι (ολικης) !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει