Δύο εφέσεις εξετάζει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο στη Βρετανία και η απόφασή του θα καθορίσει το εάν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έδρασε σύννομα αποφασίζοντας την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου της χώρας για πέντε εβδομάδες.

Έχουν προηγηθεί δύο δικαστικές αποφάσεις για το θέμα: Το δικαστήριο του Εδιμβούργου έκρινε πως το κλείσιμο του κοινοβουλίου ήταν παράνομο ενώ δικαστήριο του Λονδίνου αποφάνθηκε πως το θέμα δεν αποτελεί αρμοδιότητα δικαστηρίου.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει πως θα περιμένει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκφράζοντας παράλληλα μεγάλο σεβασμό προς τη Δικαιοσύνη.

Το βρετανικό κοινοβούλιο έκλεισε πριν από μία εβδομάδα και οι βουλευτές δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους πριν τις 14 Οκτωβρίου. Στις 31 του μήνα αναμένεται το Brexit, σύμφωνα με τον προγραμματισμό ενώ η αντιπολίτευση ζητεί να ανακληθεί το λουκέτο.

Εντωμεταξύ, οι συνομιλίες για το Btrexit βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Κυβερνητική πηγή από το Λονδίνο ανέφερε στο BBC πως η απόσταση μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών για να υπάρξει συμφωνία «παραμένει μεγάλη».

Ο Τζόνσον βρέθηκε χθες στο Λουξεμβούργο, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Γιούνκερ είπε σήμερα στον Βρετανό πρωθυπουργό πως πρέπει να παρουσιάσει εφαρμόσιμες προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop στη συμφωνία για το Brexit, για τις οποίες η Επιτροπή υπογράμμισε πως δεν έχουν γίνει ακόμα.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ υπενθύμισε πως είναι ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου να παρουσιάσει νομικά εφαρμόσιμες λύσεις που να είναι συμβατές με τη Συμφωνία Αποχώρησης», ανέφερε σε δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού οι δύο γευμάτισαν μαζί στο Λουξεμβούργο. «Ο πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε πως η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι πρόθυμη και ανοικτή να εξετάσει αν τέτοιες προτάσεις ανταποκρίνονται στους στόχους του backstop. Τέτοιες προτάσεις δεν έχουν γίνει ακόμη», προστίθεται στη δήλωση της Κομισιόν.

Ωστόσο εντύπωση προκάλεσαν οι αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον τη στιγμή που έβγαινε μαζί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι συγκεντρωμένοι γιούχαραν μόλις οι δύο άνδρες βγήκαν από το εστιατόριο που είχαν τις συνομιλίες.