«Ανεπιθύμητο πρόσωπο» χαρακτήρισε σήμερα η Ρωσία τον αμερικανό διπλωμάτη Ράιαν Φογκλ, τον οποίο κατηγορεί ότι είναι πράκτορας της CIA και ο οποίος προσήχθη από τις ρωσικές αρχές στη Μόσχα. Οι ρωσικές αρχές τον κατηγορούν για προσπάθεια να στρατολογήσει ένα μέλος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, καταγγέλλοντάς την πράξη αυτή ως «προβοκάτσια της εποχής του ψυχρού πολέμου».

«Η Ρωσία κήρυξε τον Ράιαν Φογκλ persona non grata κι απαίτησε την αποχώρησή το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι συνέλαβαν τον πράκτορα της CIA, Ράιαν Φογκλ, «που εργαζόταν από την κάλυψη του αξιώματος του τρίτου γραμματέα του πολιτικού τμήματος της πρεσβείας, ενώ προσπαθούσε να στρατολογήσει έναντι ενός μεγάλου χρηματικού ποσού ένα μέλος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών».

«Το κλασικό οπλοστάσιο του κατασκόπου ανακαλύφθηκε πάνω του, καθώς και ένα μεγάλο ποσό χρημάτων προδίδουν τον ξένο πράκτορα που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αμερικανική πλευρά», υπογραμμίζει η ρωσική διπλωματία.

«Ενώ οι πρόεδροι μας έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να συνεργαστούν μέσω των ειδικών υπηρεσιών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τέτοιες προκλητικές ενέργειες στο πνεύμα του ψυχρού πολέμου, δεν συμβάλουν στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», τόνισε η ίδια πηγή.