Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες, γιατρός ογκολόγος στο επάγγελμα που έχει δώσει μάχη κατά του καπνίσματος, πάσχει από καρκίνο στον πνεύμονα, ανακοίνωσε ο γιατρός του, δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου.

Οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Βάσκες επιβεβαίωσαν ότι έχει κακοήθη όγκο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Δρ. Μαουίσιο Κουέγιο.

Η θεραπεία που θα ακολουθήσει ο 79χρονος Ταμπαρέ Βάσκες θα εξαρτηθεί “από τα αποτελέσματα των άλλων εξετάσεων” που θα γίνουν, πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο πρόεδρος είχε αποκαλύψει την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι οι γιατροί εντόπισαν ένα ογκίδιο στους πνεύμονές του.

Η θητεία του Ταμπαρέ Βάσκες στην προεδρία λήγει την 1η Μαρτίου 2020. Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές καθώς έχει ήδη υπηρετήσει δύο πενταετείς θητείες. Κατά την πρώτη του θητεία, το 2005-10, η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική και η πέμπτη στον κόσμο που απαγόρευσε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.

Η μάχη κατά του καπνίσματος ήταν πολύ προσωπική υπόθεση για τον πρόεδρο, ο οποίος έχασε από καρκίνο την αδελφή του, τη μητέρα του και τον πατέρα του μέσα σε έξι χρόνια, από το 1962 μέχρι το 1968. Στα τέλη Ιουλίου ο Βάσκες έχασε και τη σύζυγό του, Μαρία Αουσιλιαδόρα Ντελγκάδο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Τα επόμενα χρόνια, η νομοθεσία κατά του καπνίσματος ενισχύθηκε, απαγορεύτηκε κάθε διαφήμιση στα σημεία πώλησης τσιγάρων, οι προειδοποιήσεις πάνω στα πακέτα έγιναν μεγαλύτερες ενώ η ονομασία light καταργήθηκε. Λόγω των μέτρων αυτών, η πολυεθνική εταιρεία Philip Morris προσέφυγε στα διεθνή δικαστήρια το 2010 ζητώντας αποζημίωση 25 εκατομμυρίων δολαρίων από τη μικρή χώρα, όμως το αίτημά της απορρίφθηκε.

Στην περίπτωση που ο Βάσκες παραιτηθεί ή δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του για λόγους υγείας, θα τον αντικαταστήσει η αντιπρόεδρος Λουσία Τοπολάνσκι, 74 ετών, σύζυγος του πρώην προέδρου Χοσέ Μουχίκα.