Τους 387 έφτασαν οι νεκροί από την κατάρρευση του πολυώροφου κτιρίου στο Μπανγκλαντές.

Άλλοι 600 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται, ενώ περίπου 2.400 επιζώντες υπέστησαν τραυματισμούς από την κατάρρευση του 8ώροφου κτιρίου το οποίο στέγαζε πέντε υφαντουργίες, ένα υποκατάστημα τράπεζας και καταστήματα, στη Σαβάρ, 25 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Από τους τραυματίες, περίπου 1.000 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σήμερα ανασύρθηκαν μόνο 5 σοροί και αξιωματούχοι είπαν πως έχουν εγκαταλείψει κάθε ελπίδα να βρουν άλλους επιζώντες.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις να κάνει περισσότερα για να επιβάλει την τήρηση του κτιριοδομικού κανονισμού στη χώρα.

Η οργή αυξάνεται για το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας: έξω από το δικαστήριο όπου προσήχθη ο ένας ιδιοκτήτης του κτιρίου, διαδηλωτές και ακόμη και δικηγόροι φώναζαν «κρεμάστε τον».

Περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, σφαιρών με περίβλημα από καουτσούκ και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση.

Εξοργισμένοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «οι δολοφόνοι στην αγχόνη».

Συνολικά έχουν συλληφθεί πέντε άνθρωποι για την υπόθεση: τέσσερις επικεφαλής υφαντουργιών, δύο πολιτικοί μηχανικοί, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου Μοχάμεντ Σόχελ Ράνα και ο πατέρας του Άμπντουλ Χάλεκ.

Η τραγωδία συνεχίζει να εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των κτιρίων, την εργασιακή ασφάλεια και το επίπεδο των μισθών στη φτωχή χώρα της νότιας Ασίας, οι εξαγωγές της οποίας κατά το 80% είναι έτοιμα ενδύματα και άλλα υφαντουργικά προϊόντα.

Η κατάρρευση αποτέλεσε το τρίτο ιδιαίτερα σοβαρό βιομηχανικό δυστύχημα μέσα σε πέντε μήνες στο Μπανγκλαντές, τη χώρα που κατατάσσεται στην δεύτερη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές ετοίμων ενδυμάτων, μετά την Κίνα. Το Νοέμβριο, μια πυρκαγιά σε υφαντουργία σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας είχε στοιχίσει τη ζωή σε 112 ανθρώπους.

Η υφαντουργία απασχολεί 3,6 εκατ. ανθρώπους στο Μπανγκλαντές, στην πλειονότητά τους γυναίκες, ορισμένες εκ των οποίων αμείβονται μόλις με 29 ευρώ τον μήνα.