Η έκρηξη ενός βυτιοφόρου χθες, Σάββατο, στην Τανζανία στοίχισε τη ζωή σε 69 ανθρώπους, κυρίως περαστικούς που είχαν σπεύσει να πάρουν καύσιμα που διέρρεαν από το φορτηγό το οποίο είχε ανατραπεί, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την τανζανική κυβέρνηση, η οποία κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος.

«Αυτή τη στιγμή θρηνούμε 69 ανθρώπους, ο τελευταίος από τους οποίους υπέκυψε στη διάρκεια της πτήσης του ελικόπτερου που τον μετέφερε στο εθνικό νοσοκομείο του Νταρ ες Σαλάμ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κάσιμ Μαζαλίουα.

«Οι τραυματίες ανέρχονται τώρα σε 66», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε κατοίκους σε σχολικό συγκρότημα της πόλης Μορογκόρο, μια ομιλία που μεταδόθηκε από την τανζανική τηλεόραση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προηγούμενος απολογισμός, που είχε ανακοινωθεί το βράδυ του Σαββάτου από τον κυβερνήτη της Μορογκόρο, ήταν 64 νεκροί και 70 τραυματίες.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην κοινότητα Μσάμβου, στην περιφέρεια της Μορογκόρο, μιας πόλης που βρίσκεται περίπου 200 χλμ. δυτικά της οικονομικής πρωτεύουσας Νταρ ες Σαλάμ, σε έναν από τους κύριους οδικούς άξονες της χώρας.

Το βυτιοφόρο ανατράπηκε στο οδόστρωμα επιχειρώντας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, να αποφύγει μια μοτοσικλέτα. Στη συνέχεια οδηγοί των «μπόντα-μπόντα», των μοτοσικλετών-ταξί, καθώς και κάτοικοι της κοινότητας συγκεντρώθηκαν στο σημείο για να προσπαθήσουν να πάρουν καύσιμο που χυνόταν από το βυτίο. Όμως το καύσιμο ανεφλέγη.

Μπροστά στην έκταση της καταστροφής, ο πρόεδρος Τζον Μαγκουφούλι κήρυξε χθες το βράδυ τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο Μαγκουφούλι ανέθεσε επίσης στον πρωθυπουργό Κάσιμ Μαζαλίουα να τον εκπροσωπήσει στην κηδεία των θυμάτων της έκρηξης, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αυτού του είδους οι τραγωδίες δεν είναι σπάνιες στην αφρικανική ήπειρο. Στις αρχές Ιουλίου, στο κέντρο της Νιγηρίας, τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίσθηκαν κατά τη λεηλασία από τον πληθυσμό ενός βυτιοφόρου που είχε εμπλακεί σε τροχαίο και εξερράγη.