Ο Γκέοργκ Σμιτ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης – του αδερφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Αγγελα Μέρκελ – παραιτήθηκε σήμερα έπειτα από την κριτική που του ασκήθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι επί 23 χρόνια απασχολούσε, δημοσία δαπάνη, τη γυναίκα του με υψηλό μισθό, ως γραμματέα του.

Η παραίτησή του αποτελεί ένα σημαντικό χτύπημα για την καγκελάριο πέντε σχεδόν μήνες πριν τις εκλογές. Ειδικά επειδή το βαυαρικό CSU ήταν ήδη υπό πίεση έπειτα από τις κατηγορίες πως ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Χορστ Σέφερ ήξερε από τον Ιανουάριο πως ο πρόεδρος της Μπάγιερν Μονάχου και φίλα προσκείμενος στο κόμμα, Ούλι Χένες, φοροδιέφευγε.

Μόλις πέντε μήνες πριν τις εκλογές τόσο στη Βαυαρία όσο και στην υπόλοιπη Γερμανία ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, Σμιτ, είπε πως δεν έκανε κάτι παράνομο, αλλά πως όλος αυτός ο θόρυβος τον αποσπούσε από τη δουλειά του. «Σε ένα τόσο σημαντικό χρονικό διάστημα… στο τέλος μιας κοινοβουλευτικής περιόδου το κόμμα μου χρειάζεται έναν ηγέτη που μπορεί να είναι απόλυτα δεσμευμένος στη δουλειά του», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του.

Ο Σμιτ είναι γνωστός ως «ο άνθρωπος που κάνει διαρκώς χειραψίες με τους πολίτες».

Ωστόσο προκάλεσε σάλο κυρίως στις τάξεις της αντιπολίτευσης επειδή έδινε στη γυναίκα του μισθό 5.500 ευρώ το μήνα μέσω της τοπικής Βουλής για την γραμματειακή του υποστήριξη.

Ο 60χρονος Σμιτ ήταν ηγέτης του κόμματός του στη Βουλή από το 2007.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές κυβερνούν στη Βαυαρία από το 1957 κι αναμένεται να επαναλάβουν τη νίκη τους στις 15 Σεπτεμβρίου καθώς τυγχάνουν αποδοχής της τάξης του 49%. Μια νίκη στη Βαυαρία θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν μια εβδομάδα μετά.