Σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ μελών των δυνάμεων ασφαλείας και ενόπλων στο Ιράκ έχασαν τη ζωή τους σήμερα δεκαπέντε άνθρωποι. Σημειώνεται ότι χθες, από τις τις συγκρούσεις της αστυνομίας με τους διαδηλωτές κοντά στη Χαουίζα, στο βόρειο Ιράκ, πέθαναν 27 άνθρωποι.

Ακολούθησαν επιθέσεις αντιποίνων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλα 27 άτομα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι επιθέσεις αυτές συνεχίστηκαν και σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα 12 άνθρωποι: οι εννέα ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και οι τρεις ένοπλοι άνδρες.

Ένοπλοι άνοιξαν επίσης πυρ σε ένα φυλάκιο που ελέγχεται από την πολιτοφυλακή Σάχουα, η οποία μάχεται την Αλ Κάιντα του Ιράκ, στο Χάλες, στα βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Τέσσερις πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε.

Στη Μοσούλη, στα βόρεια της χώρας, τρεις ένοπλοι σκοτώθηκαν προσπαθώντας να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον μελών των δυνάμεων ασφαλείας, ανέφεραν νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές.

Άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια επίθεση που κατά τα φαινόμενα δεν σχετίζεται με το κύμα των αντιποίνων: πρόκειται για δύο αστυνομικούς και έναν πολίτη που σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Ταρμίγια, στα βόρεια της πρωτεύουσας.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τα τέλη Δεκεμβρίου στις βόρειες επαρχίες όπου πλειοψηφούν οι σουνίτες. Οι διαδηλωτές ζητούν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι και να δοθεί ένα τέλος στην «περιθωριοποίηση» που υφίστανται λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους.

(φωτογραφία αρχείου)