Δέκα ημέρες μετά τον θάνατό της, η «σιδηρά κυρία» κηδεύεται αύριο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Σίτι του Λονδίνου.

Μετά από πρόβες και πολλές προετοιμασίες, όλα είναι έτοιμα για την επιβλητική τελετή καθώς η Μάργκαρετ Θάτσερ θα ταφεί με στρατιωτικές τιμές, υπό τους ήχους του Σοπέν, του Μπετόβεν και του Μέντελσον.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς περίπου 2.000 διεθνείς προσωπικότητες- με επικεφαλής την βασίλισσα Ελισάβετ – αναμένεται να παραστούν στην κηδεία.

Την Τετάρτη το πρωί, το φέρετρο θα μεταφερθεί από το παρεκκλήσι της Σάντα Μαρία στο παλάτι του Γουέστμίνστερ, στο παρεκκλήσι Clement Danes, στο κεντρικό Λονδίνο. Από εκεί θα ξεκινήσει η πομπή μέχρι τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, η οποία είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει ακριβώς 19 λεπτά.

Η νεκρωσιμός ακολουθία αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 το πρωί (13.00 ώρα Ελλάδας) . Οι πόρτες του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και οι καλεσμένοι θα πρέπει να έχουν προσέλθει και να βρίσκονται στις θέσεις τους από τις 10πμ.

Όταν το φέρετρο με τη σορό της Θάτσερ φτάσει στο Ναό για τη νεκρώσιμο ακολουθία, θα ακουστεί για μία φορά μόνο ο ήχος της καμπάνας.

Δεκεαννέα πυροβολισμοί θα ακουστούν από τον Πύργο του Λονδίνου, αλλά δεν θα πετάξουν αεροσκάφη, σύμφωνα με την επιθυμία της Σιδηράς Κυρίας.

Περισσότερα από 700 μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα συμμετέχουν στη νεκρώσιμη πομπή ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στην κηδεία θα έχουν και στρατιώτες από τον πόλεμο στα Φόκλαντς.

Σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο, η τελετή θα είναι η μεγαλύτερη που έγινε για βρετανό πολιτικό από το 1965, όταν κηδεύτηκε ο Τσόρτσιλ. Το κόστος της κηδείας της πρώην Πρωθυπουργού της Βρετανίας ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια στερλίνες, περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς 15,5 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που έχει προκαλέσεις σφοδρές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης Κάμερον.

Τέλος, η σορός της Μάργκαρετ Θάτσερ δεν θα ταφεί, αλλά θα αποτεφρωθεί.

Ανήμερα της κηδείας της “Σιδηράς Κυρίας” πρόκειται να κυκλοφορήσει το πρώτο μέρος της επίσημης βιογραφίας της, που αναμένεται να εξελιχθεί σε μπεστ σέλερ.

Με τίτλο “Not for Turning” το εν λόγω βιβλίο αποτελεί το πρώτο μέρος της τρίτομης εξουσιοδοτημένης βιογραφίας της Θάτσερ και είναι βέβαιο ότι θα εξαφανιστεί από τα ράφια των βιβλιοπωλείων μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Η τελετή θα μεταδοθεί από την τηλεόραση, ενώ αναμένονται και χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Λονδίνου για να παρακολουθήσουν το γεγονός.