Για λανθασμένους χειρισμούς του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Πανίκου Δημητριάδη, σε διάφορα ζητήματα κάνει λόγο ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στην επιστολή του προς τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Στην επιστολή του, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε η τηλεόραση του ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης αφήνει και έμμεση αιχμή για τους χειρισμούς της ΕΚΤ στο θέμα της άντλησης ρευστότητας από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό μηχανισμό ELA για τη Λαϊκή Τράπεζα. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο Πανίκος Δημητριάδης έκανε χρήση του ELA χωρίς έλεγχο, επισημαίνοντας ότι υπήρξε παραβίαση των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην εξασέλιδη επιστολή, ο κ. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει τα περί παύσης του Πανίκου Δημητριάδη αναδεικνύοντας λάθη που έκανε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Ο Μάριο Ντράγκι έστειλε επιστολή στον κύπριο πρόεδρο τονίζοντας ότι η όποια απόφαση για παύση του κ. Δημητριάδη θα κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στη δική του επιστολή ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η Κύπρος έχει προεδρικό σύστημα με διάκριση εξουσιών μεταξύ Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας. Εξηγεί ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην έρευνα που κάνει η κυπριακή βουλή και σημειώνει ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί εμπίπτει στο πλαίσιο του κυπριακού συντάγματος, αλλά και των νόμων της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει, επίσης, αναφορά στην έκθεση των Alvarez & Marsal που εστιάστηκε στην Τράπεζα Κύπρου, αντί στη Λαϊκή, που μέχρι τότε είχε λάβει κρατική στήριξη και χρηματοδότηση μέσω ELA.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr