Υπό τον τίτλο «ο Ρομπάι ενοχλεί», η βελγική εφημερίδα Le Soir αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τέως πρωθυπουργού του Βελγίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι σχετικά με τον προϋπολογισμό της χώρας – οι οποίες έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στον πολιτικό κόσμο του Βελγίου.

Σε συνέντευξή του στο φλαμανδόφωνο έντυπο De Zondag, ο Ρομπάι είπε πως οι προσπάθειες του Βελγίου «δεν είναι εντυπωσιακές» και πως τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες που έχουν γίνει είναι «εξαιρετικά περιορισμένες».

Οι δηλώσεις αυτές «χάλασαν το Πάσχα», σχολιάζει η εφημερίδα, δεδομένου ότι «χρειάστηκε πολύς πόνος» για την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού της χώρας, που ενσωματώνει πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αντιδρώντας σε αυτές τις δηλώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε έκπληκτος από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζει αυτή την άποψη για την κατάσταση στο Βέλγιο, σχολιάζοντας: «Φαντάζομαι ότι θα κάνει το ίδιο και για όλες τις άλλες χώρες, όταν αυτές ολοκληρώσουν την οικονομική τους προσαρμογή».

«Πιστεύω ότι ανήκουμε στους καλούς μαθητές της Ευρώπης» δήλωσε ο Ρέιντερς, επισημαίνοντας ότι το χρέος του Βελγίου θα παραμείνει κάτω από το 100% του ΑΕΠ του ενώ το έλλειμμά του αγγίζει μόλις το 2,5%. Συμφωνεί ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα μείωσης των δαπανών, αναφέρει το δημοσίευμα.