Τέσσερις ιδιωτικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν σήμερα στη Μιανμάρ για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα.

Αυτή είναι μία συμβολική κίνηση για τη φιλελευθεροποίηση του τομέα των μέσων ενημέρωσης που εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες εφαρμόζει εδώ και δύο χρόνια η βιρμανική ηγεσία.

Δεκαέξι εφημερίδες έλαβαν άδεια κυκλοφορίας την 1η Απριλίου, αλλά μόνο οι τέσσερις κατόρθωσαν να ετοιμαστούν εγκαίρως για σήμερα. Πρόκειται για τις The Voice Daily, The Golden Fresh Land Daily, the Union Daily και The Standard Time Daily.

Η βιρμανική χούντα εθνικοποίησε εδώ και μισό αιώνα τις εφημερίδες της χώρας, επιτρέποντας την κυκλοφορία μόνο εβδομαδιαίων ιδιωτικών εντύπων, τα οποία χρησιμοποιούσαν τις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις για την καθημερινή ενημέρωση του κοινού, που περίμενε με ανυπομονησία τη σημερινή ημέρα.

«Οι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι που διαβάζουν για πρώτη φορά εφημερίδες. Η Voice Daily εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα», σχολίασε ένας εφημεριδοπώλης στη Ρανγκούν.

Πριν από έναν χρόνο, το Μάρτιο 2011, οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις επεκτάθηκαν στον τομέα των μέσων ενημέρωσης. Η βιρμανική χούντα κατήργησε τους νόμους περί λογοκρισίας, ενώ απελευθερώθηκαν οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι και θέματα-ταμπού, όπως η κάλυψη των δραστηριοτήτων της ηγέτιδας της βιρμανικής αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σουν-Κι, βρίσκονται πλέον στις πρώτες σελίδες.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο που η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα έχει περιγράψει ως «επανάσταση του χαρτιού», η χώρα , που ανέβηκε 18 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, βρίσκεται ακόμη στην 151η θέση της λίστας των 179 χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου.