Το Εφετείο του Καΐρου διέταξε σήμερα την ακύρωση της απόλυσης από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι του πρώην προϊσταμένου της εισαγγελίας Άμπντελ Μεγκίντ Μαχμούντ και την επιστροφή του στη θέση του.

Ο Μόρσι είχε παύσει το Νοέμβριο τον Μαχμούντ από τα καθήκοντά του στο πλαίσιο μιας «συνταγματικής δήλωσης» που του χορηγούσε έκτακτες εξουσίες, και τον είχε αντικαταστήσει με τον Ταλαάτ Αμπντάλα. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των δικαστικών, οι οποίοι είχαν καταγγείλει μια επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στις υποθέσεις της δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος είχε τελικά υπαναχωρήσει στο διάταγμά του, αλλά είχε διατηρήσει στη θέση του τον νέο προϊστάμενο της εισαγγελίας.

Η ετυμηγορία του Εφετείου θα προκαλέσει πιθανόν μια νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στην προεδρία και τη δικαστική εξουσία.

«Είμαστε μπροστά σε ένα εμπόδιο. Η ετυμηγορία πρέπει να εφαρμοστεί, όμως οι αποφάσεις που απορρέουν από τη συνταγματική δήλωση προστατεύονται» από το Σύνταγμα που υιοθετήθηκε το Δεκέμβριο, εξήγησε ο δικηγόρος Χάλεντ Αμπού Μπακρ.

Το δικαστήριο «έκρινε πως η απόφαση του Μόρσι αντιβαίνει στους νόμους οι οποίοι διέπουν τη δικαστική εξουσία», πρόσθεσε.

«Με την απόφαση αυτή, έχουμε δύο προϊσταμένους της εισαγγελίας. Η λύση θα ήταν να αποφανθεί ένα ανώτερο δικαστήριο όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο», κατέληξε.

Ο Άμπντελ Μεγκίντ Μαχμούντ είχε διοριστεί επί των ημερών του ανατραπέντος προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Κατηγορούνταν από τους εξεγερθέντες του 2011 ότι ήταν οπαδός του Μουμπάρακ και ότι σ’ αυτόν οφειλόταν η ανεπάρκεια των αποδείξεων που είχαν κατατεθεί από την εισαγγελία στις δίκες των πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος.