Οι χώρες-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου έχουν το δικαίωμα να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στους Σύρους που αγωνίζονται κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με το προσχέδιο της διακήρυξης στην οποία κατέληξε η σύνοδος κορυφής του οργανισμού, στην Ντόχα του Κατάρ.

Οι Άραβες ηγέτες καλούν τους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν τον αντιπολιτευόμενο Εθνικό Συνασπισμό για τη Συριακή Επανάσταση και τις Δυνάμεις της Αντιπολίτευσης ως το μόνο νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού, προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Οι αραβικές χώρες δεν υπόκεινται στο εμπάργκο πώλησης όπλων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Συρία και πολλές θεωρούν ότι είναι ελεύθερες να εφοδιάσουν τους αντάρτες με οπλισμό.

Μολονότι σημειώνεται ότι προτεραιότητα για τον τερματισμό της συριακής κρίσης είναι η εξεύρεση πολιτικής λύσης, η σύνοδος «επιβεβαιώνει το δικαίωμα κάθε κράτους να λάβει κάθε είδους μέτρα για την αυτοάμυνά του, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών μέτρων, για να στηρίξει τη σταθερότητα του συριακού λαού και του Ελεύθερου Στρατού», καταλήξει το προσχέδιο της διακήρυξης.