Στη Δυτική Όχθη, έφθασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, κατά τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής είπε στον Ομπάμα, ότι δεν θα επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ αν δεν παγώσουν οι ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων δεν είναι δυνατή χωρίς ένα πάγωμα του εποικισμού στην Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο πολιτικός σύμβουλος του Αμπάς, Νιμρ Χάμαντ, επικαλούμενος την τοποθέτηση που έκανε ο παλαιστίνιος ηγέτης κατά την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Κατά την συνάντησή του με τον Ομπάμα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης επαναβεβαίωσε το αίτημά του για πάγωμα των ισραηλινών εποικιστικών δραστηριοτήτων, αλλά παρουσίασε παράλληλα και την προοπτική της επίτευξης μιας ευρύτερης ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και άλλα αραβικά κράτη αν δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Αν έρθει η ειρήνη ανάμεσα σε μας και τους Ισραηλινούς, το Ισραήλ γνωρίζει καλά ότι όλες οι αραβικές και οι ισλαμικές χώρες, 57 κράτη, θα αναγνωρίσουν αμέσως το κράτος του Ισραήλ», υπογράμμισε.

Μετά την συνάντησή τους, ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την αντίθεσή του στις συνεχιζόμενες ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες, αλλά άσκησε πιέσεις στον πρόεδρο Αμπάς να εγκαταλείψει το αίτημά του για το πάγωμά τους ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Ήμουν σαφής με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και την υπόλοιπη ισραηλινή ηγεσία ότι δεν θεωρούμε πως η συνεχιζόμενη ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα είναι εποικοδομητική, είναι κατάλληλη, είναι κάτι που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Αυτό που μοιράστηκα με τον πρόεδρο Αμπάς, θα το μοιραστώ και με τον παλαιστινιακό λαό: αν η προσδοκία μας είναι να μπορούμε να έχουμε άμεσες διαπραγματεύσεις μόνον όταν όλα θα έχουν ρυθμιστεί εκ των προτέρων, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

«Το επιχείρημά μου είναι ότι ακόμη κι αν οι δύο πλευρές μπορεί να έχουν σημεία πολύ έντονης διαφωνίας, μπορεί να επιδίδονται σε δραστηριότητες που η άλλη πλευρά θεωρεί ότι δεν γίνονται καλή τη πίστη, πρέπει να παραμερίζουμε αυτά τα πράγματα για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Περίπου 150 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Ραμάλα για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, ενώ κρατήθηκαν σε απόσταση από την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.