Τουρκικές «προειδοποιήσεις για ένταση» εάν η ΕΕ αναμειχθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ

Τι περιλαμβάνει non paper της Άγκυρας


ΚΟΣΜΟΣ
11:41
23/06/2019
Τουρκικές «προειδοποιήσεις για ένταση» εάν η ΕΕ αναμειχθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ
6
loading

Προειδοποίηση στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού θα επιδεινωθούν εάν το μπλοκ αναμειχθεί στο ζήτημα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης έστειλε η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα το non paper της Τουρκίας περιλαμβάνει τα εξής:

Η Άγκυρα αναφέρει προς τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. ότι μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ, «θα ήταν λάθος» και προειδοποιεί ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε. ως «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή». Το τουρκικό non paper αναφέρει ακόμη ότι «είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα».

Δεν διστάζει μάλιστα να προειδοποιήσει ότι «αυτή η στάση εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος, ως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Επί της ουσίας, η Τουρκία επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της, σύμφωνα με τους οποίους, οι δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο βασίζονται δήθεν σε νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Το τουρκικό έγγραφο αναφέρει ακόμη ότι «η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας που καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ, από το 2004», ενώ επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς ότι όλα τα νησιά, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλήρη ΑΟΖ, και ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη δίκαιη οριοθέτηση, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Αφού επικαλείται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, το «non paper» της Άγκυρας επαναφέρει ως λύση, την πρόταση «για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή», αναφέρει το τουρκικό non paper. Και καταλήγει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα πρυτανεύει η κοινή λογική» στις αποφάσεις της Ε.Ε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar PanosGianaros

  Μίστερ Ερντογάνιο τι νομίζεις πως μπορεί να σου κάνει η Ευρώπη αφού είσαι \' \' ξένο σώμα \' \'
  δεν είσαι μέλος , , , είσαι με ειδική συμφωνία .
  Και αυτό για να μπορούν οι ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ να έχουν τα εργοστάσιά τους εκεί , να παράγουν φθηνά προ\'ι\'όντα και να τα πουλάνε πανάκριβα στους . . . ιθαγενείς . . !
  Αν μπορούσε η Ευρώπη να σου κάνει \' \' κάτι \' \' μπορούσε να σε καταδικάζει κάθε μέρα για ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ , , , αφού το ένα τρίτο του πληθυσμού της Τουρκίας το έχεις στην ΦΥΛΑΚΗ . . . !
  ΔΙΣΤΥΧΩΣ . . . ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΕ , ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΔΕΝ ΠΛΕΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑ ΦΟΡΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΓΡΑΒΑΤΑ ΤΟΥΣ . . . !
  Ισως , ένας \' \' συνωστισμός \' \' απο Ευρωπα\'ι\'κές και Ελληνικές φρεγάτες γύρω απο το γεωτρύπανο , να σε ανάγκαζε να μην ξαναβγείς στην θάλασσα για 40 χρόνια μετά . . !
  Αυτή την κρίσιμη στιγμή οι Ευρωπαίοι \' \' αλλάζουν σώβρακα \' \' , , αλλά δεν θα τολμήσουν .
  Είσαι βλέπεις και \' \' εγγυήτρια δύναμη \' \' και τους δυσκολεύει . . . λιγάκι .!
  Στην ουσία είναι μπερδεμένοι , , μέχρι να ξμεθύσει ο Γιούνγκερ . . !

 2. avatar ςερςφγρτ

  Αμα δεν σας αρέσει να ζητε σε πολιτισμένο περιβαλλον πίσω στην μογγολία κλέφτες

 3. avatar παπατρεχας

  Μεμετια ερχεται η ωρα σας .Θα [...]με το σουλτανο που διαλεξατε.

 4. avatar Ν. Τρ.

  Και τυφλός να είσαι εύκολα θα έβλεπες ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύεται την μακριά προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα για να δημιουργήσει τετελεσμένα σε Ελλάδα και Κύπρο. Και άσχετος να είσαι μπορείς να προβλέψεις ότι το αποφασιστικό βήμα δημιουργίας τετελεσμένων θα το κάνει στη φάση του κενού όταν η κυβέρνηση που (υποτίθεται) έχει σχέδιο θα αποχωρήσει και εκείνη που θα έρθει θα είναι αμήχανη και φυσικά αιφνιδιασμένη, αφού το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κερδίσει τις εκλογές. Όσο για τα \"μέτρα\" της ΕΕ, απλά για γέλια.

 5. avatar arxontistomas

  Οι απειλές του Soultanou ! Γα Β.. γαβ,.. γαβ... γαβ... γαβ... γαβ... γαβ... γαβ... γαβ... γαβ... γαβ... γαβ... γαβ... γαβ.... Τελικά, αυτό το ( παλιόσκυλο, ) θα τους.. (δαγκώσει ) όλους, είναι πολύ ζαβό... Βάλτε του ένα φίμωτρο... Ή ρίξτε του κρυφά μιά ( Φόλα... ) Στα κρυφά, όμως, μην μας αντιληφθούν, Οι .... Φιλοζωικές οργανώσεις..

 6. avatar Θανασης. τους πιασατε ? ριχτε τους ενα γερο μπερνταχι ΜΙΛΑΩ για τους ληστες ,διαρηκτες..και ολα τα συναφη αποβρασματα της κοινωνιας.

  ολα τα συναφη αποβλητα ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει