Τουρκία: «Τελευταία ευκαιρία το debate για τον Γιλντιρίμ»

O υποψήφιος δήμαρχος του κόμματος AKP πρέπει να αυξήσει τα ποσοστά του σύμφωνα με την DW


ΚΟΣΜΟΣ
22:30
16/06/2019
Τουρκία: «Τελευταία ευκαιρία το debate για τον Γιλντιρίμ»
loading

«Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν έχει το προσόν της γρήγορης ροής λόγου, αλλά δεν του μένει άλλη επιλογή από το τηλεοπτικό debate με τον Εκρέμ Ιμάμογλου», αναφέρει η DW , η οποία επισημαίνει πως ο υποψήφιος δήμαρχος του κόμματος AKP πρέπει να αυξήσει τα ποσοστά του μια εβδομάδα μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές.

Σήμερα το βράδυ είχε προγραμματιστεί διακαναλική τηλεμαχίατων δύο διεκδικητών του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης -Ιμάμογλου και Γιλντιρίμ- για τις επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου. Τις 15 ερωτήσεις, στις οποίες θα πρέπει να απαντήσουν εντός τριών λεπτών, θα απήυθυνε ο παρουσιαστής Ισμαήλ Κουτσούκαγια. Η τηλεοπτική συνάντηση των δυο ανδρών, που δεν έχει προηγούμενο εδώ και 20 χρόνια, έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση, σημειώνει το γερμανικό Μέσο.

Πρωτίστως για το αν θα συμφωνούσε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει πολύ αργή ροή λόγου, κάτι για το οποίο μάλιστα αυτοσαρκάζεται δημόσια, λέγοντας, «εγώ εργάζομαι όπως το επώνυμό μου, σαν κεραυνός, και όχι όπως μιλάω» (στα τουρκικά Γιλντιρίμ σημαίνει κεραυνός). Γεγονός όμως που δεν παύει να είναι αντιτηλεοπτικό και δύναται να καθορίσει το αποτέλεσμα της τηλεμαχίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, φαίνεται να πιστεύει στην τηλεοπτική συνάντηση. Σήμερα επιστρέφοντας από το Τατζικιστάν, στην εφ όλης της ύλης ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους κατά την πτήση, είπε ότι το ντιμπέιτ μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, γιατί, όπως πρόσθεσε, «ο λαός δεν γνωρίζει ποιος πρεσβεύει τι. Υπάρχουν αυτοί που έστησαν την εκστρατεία τους πάνω σε ψεύδη και αυτοί που την στήριξαν στην αλήθεια. Αυτό πρέπει να θα δει ο λαός».

Μάλιστα, δεν δίστασε να πει ότι το δημοτικό συμβούλιο και οι επιτροπές που εξελέγησαν και δεν θα συμπεριληφθούν στις επαναληπτικές, με την μεγάλη επικράτηση του κόμματός του εκεί, θα καταστήσουν αδύνατη τη λήψη αποφάσεων στην περίπτωση που εκλεγεί ο Ιμάμογλου. «Θα μοιάζει με πρόεδρο που δεν θα έχει την βουλή. Η Πόλη δεν έχει χρόνο που μπορεί να χάσει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Deutche Welle και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, τη φορά αυτή επέλεξε να αφήσει την εκστρατεία στον ίδιο τον Γιλντιρίμ. Οι προσπάθειες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να ωθήσουν τον πρόεδρο Ερντογάν σε άμεση αντιπαράθεση με το Ιμάμογλου δεν ευδοκίμησαν. Ο πρόεδρος της χώρας δεν έκανε ποτέ πρόγραμμα προεκλογικής εκστρατείας για την Κωνσταντινούπολη, σε αντίθεση με τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου που είχε αλωνίσει όλη την χώρα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν προβάδισμα για τον Ιμάμογλου και μάλιστα μεγαλύτερο από μια μονάδα, με την ψαλίδα να μεγαλώνει αργά μεν, αλλά σταθερά. Το σημερινό debate φαντάζει σαν την τελευταία ευκαιρία ανατροπής για τον Γιλντιρίμ που θα ξεκινήσει την τηλεοπτική συνάντηση με το μειονέκτημα της αργής ροής του λόγου.

Τέλος, όσο για τις ψήφους των κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρων της Κωνσταντινούπολης που έφεραν έστω και οριακά, στην πρώτη θέση τον Ιμάμογλου, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στον ορίζοντα καμιά σημαντική στρατηγική προσέλκυσης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει