Με την αλλαγή του κλίματος να δημιουργεί παγκοσμίως ανησυχία, σχεδόν όλοι οι τεχνολογικοί τομείς προχωρούν σε αλλαγές και δομικές με στόχο να περιορίσουν το φαινόμενο και να αναστρέψουν μια κατάσταση για την ανθρωπότητα που δεν δείχνει ευοίωνη.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι αερομεταφορές, με τη μείωση κατανάλωσης καυσίμων να είναι μια από τις βασικές επιδιώξεις και για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά φυσικά και για οικονομικούς. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τομέας έχει πραγματοποιήσει αρκετά βήματα μπροστά, ενώ δεν μοιάζει καθόλου απίθανο να γίνουν και παραπάνω -σύντομα μάλιστα.

Ένα από τα φιλόδοξα σχέδια που κινούνται με αυτόν τον γνώμονα είναι η δημιουργία αεροπλάνου σε σχήμα «V», το οποίο βασίζεται στο σχήμα της ηλεκτρικής κιθάρας, που χρησιμοποιούν πολλοί διάσημοι βιρτουόζοι του μουσικού οργάνου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το συγκεκριμένο αεροσκάφος θα καίει 20% λιγότερο καύσιμο σε σχέση με τα πιο αποδοτικά αεροπλάνα. Και δεν θα αργήσει να παρουσιαστεί, καθώς ένα πρότυπο μοντέλο θα πραγματοποιήσει μια πτήση αργότερα αυτό το έτος.

Η ιδέα αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Delft Technology στην Ολλανδία, η οποία υποστηρίζεται οικονομικά από την KLM. Μάλιστα, εάν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να δούμε τα αεροσκάφη αυτά στους αιθέρες.