Αντιπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στην περιοχή Ράκα της βορειοανατολικής Συρίας δήλωσε χθες ότι οι αντικαθεστωτικοί μαχητές κατέλαβαν την πόλη.

Εάν επιβεβαιωθεί η πτώση της επαρχιακής πρωτεύουσας, μιας πόλης στρατηγικής σημασίας στον Ευφράτη ποταμό 160 χλμ. ανατολικά του Χαλεπιού, θα πρόκειται για την πρώτη πλήρη κατάληψη από τους αντάρτες μιας μεγάλης πόλης αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πριν από δύο χρόνια.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε ένας κάτοικος της πόλης, που είπε πως ένα κτιριακό συγκρότημα της υπηρεσίας πληροφοριών στο κέντρο της πόλης έχει περικυκλωθεί από αντάρτες και πρόσθεσε ότι πλήθη κατέστρεψαν ένα άγαλμα αφιερωμένο στον πατέρα του προέδρου Άσαντ, τον Χάφεζ αλ Άσαντ, στην κεντρική πλατεία, σε μικρή απόσταση.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κάνει λόγο για «σχεδόν πλήρη» κατάληψη της πόλης, την οποία χαρακτήρισε την σημαντικότερη στρατιωτική νίκη των αντικαθεστωτικών τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, συνεχίζονταν ακόμα το απόγευμα μάχες στην πόλη και σημειώνονταν επιδρομές της πολεμικής αεροπορίας του καθεστώτος.

Πληροφορίες έκαναν λόγο περί του θανάτου του επικεφαλής της αστυνομίας στην Ράκα και περί σύλληψης δύο ακόμα ανώτατων αξιωματικών των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με την ίδια μη κυβερνητική οργάνωση.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για να ανακαταλάβουν τμήματα της πόλης Χομς που ελέγχουν οι αντάρτες. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, υπάρχουν «δεκάδες νεκροί και τραυματίες στις τάξεις των επιτιθεμένων».

Η ΜΚΟ δεν έδωσε ένα συγκεκριμένο απολογισμό.

(Φωτογραφία αρχείου)