Επιστολή στον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο έστειλε ο  πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς, στην οποία εξέφρασε τη λύπη του, αλλά και την κατανόησή του για την απόφαση του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να παραιτηθεί, υπογραμμίζοντας τη στήριξη που παρείχε η Αγία Έδρα στην ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Με λύπη, αλλά και με βαθιά κατανόηση πληροφορήθηκα την είδηση για την παραίτησή σας από το αξίωμα του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η είδηση προκάλεσε θλίψη στους πολίτες της Κροατίας, αλλά και σεβασμό στην απόφασή σας» επισημαίνεται στην επιστολή.

Ευχαριστώντας τον Πάπα Βενέδικτο για τη στήριξη της Αγίας Έδρας στην ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε., ο κ. Γιοσίποβιτς τόνισε ότι «η Κροατία ως 28ο κράτος – μέλος της ΕΕ ξέρει να διαφυλάσσει τις πολιτισμικές της αξίες και τις θρησκευτικές παραδόσεις, όπως ζήτησε η Αγιοσύνη Σας από τον κροατικό λαό στη διάρκεια της αποστολικής επίσκεψης στη χώρα. Ο κροατικός λαός Σας ευχαριστεί για την αγάπη και τη φιλία και χαίρεται που θα συνεχίσετε να υπηρετείτε με προσήλωση την Εκκλησία».

Ο πρόεδρος της Κροατίας ανέφερε ακόμη ότι ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος «ακούραστα και με ηθικό κύρος και πνευματική ισχύ μερίμνησε για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρώπινης ανάπτυξης, της εδραίωσης της δικαιοσύνης, της διακοπής των συγκρούσεων και των πολέμων στον κόσμο, της ειρήνης μεταξύ ανθρώπων και λαών».

Σύμφωνα με τον κ. Γιοσίποβιτς, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συνεχώς υποδείκνυε τη σημασία της ενότητας και της ανοχής, του σεβασμού της ιδιαιτερότητας διαφορετικών θρησκευτικών και εθνικών ταυτοτήτων και τη σημασία της κατανόησης, της αγάπης, της συγχώρεσης και της συμφιλίωσης.