Παλαιστίνιοι φορώντας μάσκες πυροβολούσαν στον αέρα και εκατοντάδες νέοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία καθώς χιλιάδες διαδηλωτές κατέφθασαν στη Δυτική Όχθη για την κηδεία ενός κρατουμένου, με τους φόβους του Ισραήλ να αυξάνονται για νέες πιθανές εξεγέρσεις.

Η ισραηλινή αστυνομία πυροβόλησε και τραυμάτισε 5 Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Βηθλεέμ και έξω από μια φυλακή στη Δυτική Όχθη, αφήνοντας ένα 15χρονο αγόρι σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσαν ισραηλινές και παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Ο θάνατος του Αραφάτ Τζαραντάτ, κάτω από αμφισβητούμενες συνθήκες σε ισραηλινή φυλακή, το Σάββατο και η απεργία πείνας 4 Παλαιστινίων τροφίμων, έχουν πυροδοτήσει εντάσεις, ένα μόλις μήνα πριν την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Στην ταράτσα του σπιτιού του Τζαραντάτ, άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους πυροβολούσαν στον αέρα, καθώς δεκάδες ισραηλινά στρατεύματα συγκεντρώνονταν στα περίχωρα της πόλης.

Ο ισραηλινός υπουργός Πολιτικής Άμυνας, Άβι Ντίτστερ, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σιν Μπετ, προειδοποίησε πως μια νέα εξέγερση θα μπορούσε να πυροδοτήσει σφοδρές συγκρούσεις εάν χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες σε στρατιώτες στη Δυτική Όχθη, τη Δευτέρα. Από την πλευρά τους τα στρατεύματα απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές, ενώ αποκάλυψαν ότι οι δυνάμεις του στρατού χρησιμοποίησαν πυρομαχικά σε ορισμένες περιπτώσεις όπου θεώρησαν ότι απειλούνται από τους διαδηλωτές.