Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συζητήσει στις 27 Φεβρουαρίου στο Παρίσι με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς κυρίως τα θέματα της Συρίας, του Ιράν και του Μάλι, ανακοίνωσαν διπλωμάτες των δύο χωρών.

Η επίσκεψη του Κέρι στο Παρίσι θα είναι ο τρίτος σταθμός του πρώτου του ταξιδιού από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Η περιοδεία αυτή θα αρχίσει στις 24 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου. Ο Κέρι θα επισκεφτεί τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Η γαλλική επέμβαση στο Μάλι «θα είναι σίγουρα ένα από τα θέματα συζήτησης του ΥΠΕΞ Κέρι με τον πρόεδρο Ολάντ και τον ομόλογό του Φαμπιούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νιούλαντ.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε πως Κέρι και Φαμπιούς θα συζητήσουν επίσης την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, τον πόλεμο στη Συρία, το Αφγανιστάν και τα πυρηνικά προγράμματα Ιράν και Βόρειας Κορέας.

Οι δύο υπουργοί θα έχουν συνομιλίες για τις κλιματικές αλλαγές, προτεραιότητα για την κυβέρνηση Ομπάμα και θα αναφερθούν στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει ζήσει ως παιδί στο Βερολίνο και έχει οικογενειακούς δεσμούς με τη Γαλλία. Το πρώτο του ταξίδι ως υπουργός στις ευρωπαϊκές χώρες συμμάχους των ΗΠΑ ερμηνεύεται ως προσπάθεια διαφοροποίησης από την προκάτοχό του Χίλαρι Κλίντον, η οποία το 2009 επισκέφτηκε την Ασία.