Με δημόσια παρέμβαση του που αναμένεται μέσα στη μέρα ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νήλς Μουϊζνιεκς, θα καταφερθεί εναντίον της Δημοκρατίας της Τσεχίας για τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των Ρομά στη χώρα και για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Περίπου 60.000 άτομα με ειδικές ανάγκες ζουν σε ιδρύματα στην Τσεχία και πάνω από 30.000 έχουν χάσει την δυνατότητα δικαιοπραξίας και βρίσκονται υπό κηδεμονία, θα αναφέρει – σύμφωνα με πληροφορίες – ο Επίτροπος, εκφράζοντας παράλληλα την αμφιβολία του, για το αν έχει προετοιμασθεί καταλλήλως ο νέος αστικός κώδικας που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2014 και με βάση τον οποίο θα αλλάξει αυτό το πλαίσιο.

Αναφερόμενος στην γενική κατάσταση των Ρομά στην Τσεχία, ο Επίτροπος θα υπογραμμίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη συνθήκες περιθωριοποίησης και αποκλεισμού τους, στην εκπαίδευση, την στέγαση και τις διακρίσεις.

Παρά την πρόσφατη καταδίκη της Τσεχίας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα παιδιά των Ρομά υποχρεούνται να φοιτούν στα ίδια σχολεία με παιδιά που έχουν ήπια αναπηρία, θα επισημάνει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Τέλος, ο κ .Μουϊζνιεκς επισημαίνει ότι οι Ρομά εξακολουθούν να είναι τα κύρια θύματα της βίας με ρατσιστικά κίνητρα, αλλά τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου δεν οδηγούν στη συστηματική δίωξη και τιμωρία των δραστών.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.