Το Ισραήλ απέρριψε σήμερα την άκρως επικριτική έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τον εποικισμό των κατεχόμενων, κρίνοντας ότι είναι «αντιπαραγωγική» και «προκατειλημμένη» και, επιπλέον, πως «υπονομεύει τις προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση στη σύγκρουση» για το μεσανατολικό.

«Δυστυχώς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διακρίνεται για τη μονομερή και συστηματικά μεροληπτική προσέγγισή του σε βάρος του Ισραήλ», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του εβραϊκού κράτους.

«Ο μόνος τρόπος να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, περιλαμβανομένου του ζητήματος των οικισμών, περνά από άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις», τονίζεται.

Το Ισραήλ μποϊκοτάρει από το Μάρτιο του 2012 τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την εντολή που έδωσε ο οργανισμός γι’ αυτή την αποστολή.

Δεν εμφανίσθηκε την Τρίτη για την περιοδική εξέταση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ και έγινε έτσι το πρώτο κράτος που μποϊκοτάρει αυτή την τακτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γιγκάλ Παλμόρ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως το Ισραήλ «είχε ανακοινώσει εκ των προτέρων ότι οι ισραηλινές αρχές δεν θα συνεργάζονταν με τους ειδικούς που συνέταξαν αυτή την έκθεση».

Η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας «της εχθρότητας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «το Συμβούλιο έχει υιοθετήσει περισσότερες αποφάσεις εναντίον του Ισραήλ απ’ ό,τι εναντίον όλων των άλλων χωρών μαζί».