Να σταματήσει άμεσα την επέκταση των οικισμών και να αποσύρει όλους τους εβραίους εποίκους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κάλεσαν το Ισραήλ οι ερευνητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνοντας ότι οι πρακτικές αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

«Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με το άρθρο 49 της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης και να σταματήσει χωρίς προϋποθέσεις όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες. Πρέπει να αρχίσει αμέσως μια διαδικασία απομάκρυνσης όλων των εποίκων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τονίζεται σε σε αναφορά των ερευνητών, των οποίων επικεφαλής είναι η γαλλίδα δικαστής Κριστίν Σανέ.

Σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Γενεύη, «σημαντικός αριθμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων παραβιάζονται με διάφορους τρόπους εξαιτίας της ύπαρξης αυτών των οικισμών”.

Οι οικισμοί αντιβαίνουν στις Συνθήκες της Γενεύης οι οποίες υπογράφηκαν το 1949 και απαγορεύουν τις μεταφορές άμαχων πληθυσμών σε κατεχόμενα εδάφη, κάτι που μπορεί να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, επισημαίνεται.

Το Δεκέμβριο, οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν το Ισραήλ σε επιστολή τους προς τον ΟΗΕ ότι σχεδιάζει να διαπράξει περαιτέρω «εγκλήματα πολέμου» επεκτείνοντας τους εβραϊκούς οικισμούς.

Το Ισραήλ δεν συνεργάσθηκε με την έρευνα που αποφάσισε τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να εξετάσει την επίδραση των οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως το εν λόγω φόρουμ είναι εγγενώς προκατειλημμένο εναντίον του και υπερασπίζεται την εποικιστική πολιτική του επικαλούμενο ιστορικούς και βιβλικούς δεσμούς με τη Δυτική Όχθη.

Οι ανεξάρτητοι ερευνητές του ΟΗΕ πήραν συνεντεύξεις από περισσότερους από 50 ανθρώπους που έφτασαν στο Νοέμβριο στην Ιορδανία και κατήγγειλαν κατασχέσεις εδαφών, καταστροφές των ελαιώνων τους και άσκηση βίας από εβραίους εποίκους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.