Η ένωση καταναλωτών Codacons ζήτησε χθες από την ιταλική κυβέρνηση «να εξετάσει σοβαρά» το ενδεχόμενο να «δημιουργήσει δημόσια συσσίτια που να παρέχουν στους πολίτες οι οποίοι θα το ζητούν δωρεάν ψωμί και μακαρόνια».

«Οι κρατικοί θεσμοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν σε ποια κατάσταση έχουν περιέλθει οι πολίτες», τόνισε η ένωση αυτή σε ανακοίνωσή της.

Στελέχη της ένωσης καταναλωτών υπέβαλαν το αίτημα μετά την δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων σχετικά με την αγοραστική κίνηση στα σούπερ μάρκετ η οποία τον περασμένο Νοέμβριο παρουσίασε νέα ετήσια μείωση 2,6% με παράλληλη αύξηση των τιμών του 2,3%.

«Οι Ιταλοί ψωνίζουν πλέον μόνο προϊόντα που προσφέρονται με έκπτωση, που δεν παράγονται από γνωστές εταιρίες. Τα δυνατά ονόματα με προϊόντα ‘Made in Italy’ υποχωρούν και στα τρόφιμα», υπογράμμισε η Codacons.

H ένωση επιμελητηρίων Unioncamere ανακοίνωσε ότι το 2012 έκλεισαν 364.972 επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ημέρα του περασμένου έτους «κατέβαζαν ρολά» περίπου 1.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν πέρυσι ήταν 383.883, το θετικό ισοζύγιο δηλαδή περιορίζεται στις 18.911.

Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για εντυπωσιακά μικρό αριθμό, που δεν μπορεί να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι πιο έντονες συνέπειες της κρίσης παρατηρούνται στον υφαντουργικό τομέα, στον οικοδομικό και στην γεωργία.

Θετικά αντιδρούν οι τομείς του τουρισμού και ο τριτογενής, με καθοριστική να χαρακτηρίζεται ως προς αυτό η συμβολή των γυναικών και των μεταναστών.

Η οικονομική κρίση γίνεται πλέον σαφώς αισθητή και στον ανεπτυγμένο ιταλικό βορρά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.