Παράλληλα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η αγροτική παραγωγή στη Συρία έχει μειωθεί σε ορισμένα προϊόντα κατά το ήμισυ λόγω της σύγκρουσης και ζήτησε άμεση βοήθεια για τον τομέα αυτόν από τον οποίο ζουν οκτώ εκατομμύρια Σύροι.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι 22 μήνες της σύγκρουσης «έχουν αφανίσει τον γεωργικό τομέα της Συρίας: η παραγωγή δημητριακών, φρούτων και λαχανικών έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε ορισμένα προϊόντα και οι υποδομές έχουν υποστεί μαζικές καταστροφές», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της αποστολή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

Η αποστολή αυτή μόλις επέστρεψε από τη Συρία, όπου επισκέφθηκε πολλές ζώνες που έχουν πληγεί από την σύγκρουση στις περιοχές της Δαμασκού, της Χομς, στην κεντρική Συρία, και της Ντεράα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Η καταστροφή των υποδομών σε όλους τους τομείς είναι σημαντική και είναι προφανές ότι όσο περισσότερο διαρκεί η σύγκρουση, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για την αποκατάσταση» των ζημιών, δήλωσε ο Ντομινίκ Μπιρζόν, διευθυντής του Τμήματος Επείγουσας Ανάγκης και Αποκατάστασης του FAO, ο οποίος μετείχε στην αποστολή.

Ως εκ τούτου «ο αγροτικός τομέας χρειάζεται επείγουσα βοήθεια όσον αφορά την σπορά, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές, τα κτηνιατρικά προϊόντα, τα πουλερικά και την αποκατάσταση των υποδομών άρδευσης», κατέληξε.