Η βρετανική διπλωματία εκτίμησε χθες ότι οι προοπτικές για μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση είναι σχεδόν νεκρές, λόγω της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη, ενώ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι χάνει διεθνή υποστήριξη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς οι Ισραηλινοί ψήφιζαν στις εκλογές από τις οποίες ενδέχεται να προκύψει μια σκληροπυρηνική δεξιά κυβέρνηση που είναι πρόθυμη να πυκνώσει τους οικισμούς στη γη όπου οι Παλαιστίνιοι θέλουν να δημιουργήσουν μια κρατική οντότητα που θα επιδιώξει την ειρήνη.

«Ελπίζω ότι όποια ισραηλινή κυβέρνηση και αν προκύψει. . . θα αναγνωρίσει ότι πλησιάζουμε στην τελευταία ευκαιρία για να πετύχουμε μια τέτοια λύση», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Χέιγκ.

«Καταδικάζω τις πρόσφατες ισραηλινές αποφάσεις για την επέκταση των οικισμών. Συνομιλώ τακτικά με Ισραηλινούς ηγέτες τονίζοντας τη βαθιά μας ανησυχία για το ότι η εποικιστική πολιτική του Ισραήλ μειώνει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και θα καταστήσει αδύνατη τη λύση των δύο κρατών», δήλωσε .

Ερωτηθείς κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνδέσει το εμπόριο με το Ισραήλ με την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών, ο Χέιγκ δήλωσε ότι η Ένωση έχει ακόμη δουλειά να κάνει, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη δημιουργία «κινήτρων και αντικινήτρων» για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

«Το ρολόι χτυπάει», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την ειρηνευτική διαδικασία».

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα παραμείνει στην εξουσία επικεφαλής ενός συνασπισμού που θα κυριαρχείται από θρησκευτικά και εθνικιστικά κόμματα που υποστηρίζουν τον εποικισμό και δεν αντιμετωπίζουν ευνοϊκά τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο Χέιγκ εκτίμησε ότι το 2013 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την ειρηνευτική διαδικασία λόγω των ισραηλινών εκλογών για μια νέα κυβέρνηση και λόγω της έναρξης της δεύτερης θητείας του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Αν δεν σημειώσουμε πρόοδο τη χρονιά αυτή, ο κόσμος θα καταλήξει (. . .) στο συμπέρασμα ότι η λύση των δύο κρατών έχει καταστεί αδύνατη», δήλωσε ο Χέιγκ. «Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να επανέλθουν στις συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις», τόνισε.

Ο Χέιγκ είπε τέλος ότι θα κάνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και τις προσπάθειες προς μια λύση δύο κρατών στο Μεσανατολικό –που αποτέλεσε τη βάση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ ειρηνευτικής διαδικασίας για σχεδόν 20 χρόνια– «κορυφαίο ζήτημα της ημερήσιας διάταξης» κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον, την επόμενη εβδομάδα.