Δημοσία δαπάνη πήγαν στην Κίνα Καναδοί επιχειρηματίες

Επικρίσεις για τα... παράπλευρα έξοδα του πρωθυπουργικού ταξιδιού


ΚΟΣΜΟΣ
0:26
22/01/2013
Δημοσία δαπάνη πήγαν στην Κίνα Καναδοί επιχειρηματίες
2
loading

Τις επικρίσεις μερίδας του Τύπου, της αντιπολίτευσης και τις ένωσης φορολογούμενων του Καναδά, δέχεται ο πρωθυπουργός της χώρας, Στίβεν Χάρπερ, διότι η κυβέρνησή του κάλυψε τα έξοδα επιχειρηματιών που τον είχαν συνοδέψει στην επίσκεψή του Κίνα, πριν ένα χρόνο.

Πάντως τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και επιχειρηματίες, υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για μία «καλή επένδυση», που απέφερε στον Καναδά πολλαπλάσια οφέλη σε σχέση με το κόστος της αποστολής.

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας που καταγράφει τις δημόσιες δαπάνες στον Καναδά, είναι σύνηθες να καλύπτονται στα ταξίδια του πρωθυπουργού μόνο τα έξοδα της συζύγου του, Λορίν Χάρπερ και της προσωπικής του στιλίστριας Μισέλ Μάντιν.

Όμως στην περυσινή του επίσκεψη καλύφθηκαν τα έξοδα 30 ανώτατων στελεχών εταιρειών, του τομέα του πετρελαίου, της γεωργίας και της βιομηχανίας, καθώς και τουλάχιστον άλλων 24 ανθρώπων, μιας σινοκαναδικής πολιτιστικής ένωσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών καλύφθηκαν τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, εστίασης καθώς και «διάφορα έξοδα» της αντιπροσωπείας από την κυβέρνηση.

Εταιρείες και ενώσεις, περιλαμβανομένων των Bombardier, Cenovus Energy, της Καναδικής Ένωσης Πετρελαιοπαραγωγικών Εταιρειών και της Cameco, επιβεβαίωσαν ότι το κράτος κάλυψε μέρος των εξόδων τους κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Κίνα.

Ωστόσο η συνομοσπονδία των Καναδών φορολογουμένων ανέφερε ότι δεν κατανοεί τη λογική της κάλυψης των εξόδων των επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο επικεφαλής της Γκρέγκορι Τόμας εξήγησε πως κατά την άποψή του, «οι περισσότεροι Καναδοί θα σκανδαλίζονταν εάν μάθαιναν ότι πλήρωναν τα έξοδα ενός διευθύνοντος συμβούλου μιας μεγάλης επιχείρησης για την προώθηση» των επιχειρηματικών της συμφερόντων στην Κίνα.

Ορισμένες από τις εταιρείες , ανάμεσά τους η Eldorado Gold Corp., υποστήριξαν ότι επέμειναν να καλύψουν εκείνες τα έξοδα και ότι εξεπλάγησαν που συμπεριλήφθηκαν στο σχετικό κατάλογο.

Στελέχη του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας επέκριναν την πρακτική επισημαίνοντας πως οι πολίτες είναι «δύσκολο να καταπιούν» πως μερικές από τις «πιο πλούσιες και κερδοφόρες εταιρείες του Καναδά επιχορηγούνται από την κυβέρνηση Χάρπερ».

Να σημειωθεί ότι οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι που συνοδεύουν τον Χάρπερ χρεώνονται για τα έξοδά τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar amanpia

    Δηλαδή η "καλή επένδυση" έφερε κέρδη μόνο για το Δημόσιο που κάλυψε τα έξοδά τους;;;; Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δεν είχαν κανένα όφελος;;;;;; Τελικά καβούρια στην τσέπη έχουν και στον Καναδά ορισμένοι!!!!!!

  2. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

    ΤΕΛΙΚΑ Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει