Σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της πολιτικής έντασης στην ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σε συνάντηση στα Σκόπια, αύριο το μεσημέρι.

Πηγές από το κόμμα του κ. Τσερβένκοφσκι, τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), ανέφεραν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Γκρούεφσκι για συνάντηση και ότι σε αυτήν θα επαναλάβει το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, καθώς και τις προϋποθέσεις με τις οποίες το SDSM συναρτά τη συμμετοχή του σε αυτές.

Η αυριανή θα είναι η πρώτη συνάντηση των κ.κ. Γκρούεφσκι και Τσερβένκοφσκι από την εκδήλωση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η αντιπολίτευση αποχώρησε, εν μέσω πρωτοφανούς έντασης και επεισοδίων, από την συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή, απέχοντας έκτοτε από τις εργασίες του Κοινοβουλίου.

Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, το VMRO-DPMNE, πριν από δέκα ημέρες, είχε απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, με το επιχείρημα ότι τα τελευταία έξι χρόνια διεξήχθησαν τρεις φορές βουλευτικές εκλογές, οι δε τελευταίες μόλις πριν ενάμιση χρόνο (τον Ιούνιο του 2011).

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων Ουτρίνσκι Βέσνικ (Utrinski Vesnik) αναφέρει ότι δυτικοί διπλωμάτες στην ΠΓΔΜ, με επικεφαλής τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Πολ Γουόλερς, φέρονται να έχουν προτείνει στους κ.κ. Γκρούεφσκι και Τσερβένκοφσκι τη μετάθεση των δημοτικών εκλογών, που προκηρύχθηκαν για τις 24 Μαρτίου, για τον Ιούνιο, με παράλληλη διεξαγωγή και πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.