Κοσμοσυρροή αναμένεται σήμερα στο κέντρο της Ουάσιγκτον, για τη λαμπρή τελετή της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία θα ξεκινήσει επίσημα τη δεύτερη προεδρική θητεία στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο όρκος θα δοθεί λίγα μόλις βήματα από το Καπιτώλιο σε μια ειδικά διαμορφωμένη σκηνή που έχει στηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η κορύφωση θα σημειωθεί λίγο πριν το μεσημέρι -ώρα Ουάσιγκτον- όταν ο Ομπάμα θα ανέβει στην πλατφόρμα κάτω από τον τεράστιο λευκό τρούλο του Καπιτωλίου, για να αποδώσει τον προεδρικό όρκο.

«Εγώ, ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, θα διαφυλάξω, θα προστατεύσω και θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», θα πει για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες ο αμερικανός πρόεδρος.

Μετά την ορκωμοσία, ο Ομπάμα θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία του, μια «άσκηση», την οποία μερικοί από τους προκατόχους του, έχουν περάσει, με πραγματικά ιστορικά κείμενα, όπως ο Τζον Κένεντι που στη δική του ορκωμοσία είχε πει: «Μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα για σας, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας».

Η πρώτη τελετή, ιδιωτική ορκωμοσία του προέδρου, έγινε στη γαλάζια αίθουσα του Λευκού Οίκου την Κυριακή το μεσημέρι,σε μια σεμνή άκρως ιδιωτική τελετή, την ακριβή ώρα και ημερομηνία που από το Σύνταγμα ορίζεται η έναρξη της προεδρικής θητείας. Η παράδοση όμως καλεί, αν η 20 Ιανουαρίου συμπίπτει με την Κυριακή, η δημόσια τελετή να αναβάλλεται για την επόμενη.

Μετά τη επίσημη ορκωμοσία του προέδρου θα ακολουθήσει σειρά τιμητικών εορταστικών εκδηλώσεων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.