Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε χθες τους Ρεπουμπλικάνους να μην προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους για να επιτύχουν περικοπή των δημοσίων δαπανών ως λύτρα που θα κινδύνευε να βυθίσει και πάλι στην κρίση τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου της πρώτης του προεδρικής θητείας, ο Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε στους Ρεπουμπλικάνους την ευθύνη, απέναντι στους αμερικανούς πολίτες, για μία νέα αναμέτρηση με το Κονγκρέσο.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι και το Κονγκρέσο έχουν μία επιλογή: μπορούν να ενεργήσουν με υπεύθυνο τρόπο και να αποπληρώσουν τα χρέη των Ηνωμένων Πολιτειών ή να ενεργήσουν με ανεύθυνο τρόπο και να προκαλέσουν νέα οικονομική κρίση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά δεν θα λάβουν λύτρα σε αντάλλαγμα της δέσμευσής τους να μην συντρίψουν την οικονομία», προειδοποίησε.

Ο αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η αύξηση του ανωτάτου ορίου του δημοσίου χρέους, που αποτελεί προνόμιο του Κονγκρέσου, προορίζεται για την αποπληρωμή δαπανών που έχουν ήδη εγκριθεί από το ίδιο το Κονγκρέσο.

«Και μόνο το γεγονός της αναφοράς στην πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην πληρώσουν το χρέος τους , είναι ανεύθυνη , είναι παράλογη…δεν είμαστε χώρα κακοπληρωτών. Είμαι έτοιμος να κάνω υποχωρήσεις και να βρω κοινό τόπο συμφωνίας κατά τρόπον ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε τα ελλείμματά μας, αλλά, η Αμερική δεν μπορεί να επιτρέψει μία νέα συζήτηση στο Κονγκρέσο για την αναγκαιότητα ή όχι αποπληρωμής των χρεών που εμείς έχουμε συσσωρεύσει», είπε.

Από τις 31 Δεκεμβρίου, το αμερικανικό κράτος λειτουργεί λίγο κάτω από το ανώτατο όριο του δημοσίου χρέους, 16,394 τρισεκατομμύρια δολάρια, χάρη σε έκτακτα μέτρα που επιτρέπουν στη διοίκηση να κερδίσει χρόνο και που δεν μπορούν να λειτουργήσουν πέραν των μέσων του Φεβρουαρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την διαπραγμάτευση για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του χρέους για να αποσπάσουν από τον Λευκό Οίκο ό,τι δεν κατόρθωσαν να λάβουν κατά τη διαπραγμάτευση για την αποφυγή του δημοσιονομικού βαράθρου εδώ και 15 ημέρες: σημαντικές περικοπές των δαπανών και κυρίως των κοινωνικών προγραμμάτων.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ απέρριψε την επιχειρηματολογία του Μπαράκ Ομπάμα δηλώνοντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν την αύξηση του ανωτάτου ορίου του χρέους χωρίς ταυτόχρονη περιστολή των δαπανών».

Η προηγούμενη αναμέτρηση στην Ουάσινγκτον για την αύξηση του πλαφόν του δημοσίου χρέους, το καλοκαίρι του 2011, είχε ως αποτέλεσμα μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής, αλλά οδήγησε και στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Standard & Poor’s.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ προειδοποίησε με επιστολή που απηύθυνε χθες στο Κογκρέσο ότι η απουσία συμφωνίας για την αύξηση του ορίου δανεισμού θα προκαλούσε ανεπανόρθωτες ζημιές στην αμερικανική οικονομία.

«Η απειλή υπονόμευσης του αξιόχρεού μας δεν είναι λιγότερο σοβαρή από την απειλή υπονόμευσης του κράτους δικαίου, ούτε περισσότερο νόμιμη από οποιαδήποτε απαίτηση καταβολής λύτρων», σύμφωνα με τον Τίμοθι Γκάιτνερ. Ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και στις επικρίσεις για την ψυχρότητα που τού προσάπτεται από ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές στις σχέσεις του με τους Ρεπουμπλικάνους.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που με γνωρίζουν ξέρουν ότι είμαι μάλλον συμπαθητικός…Φυσικά, οι προσωπικές σχέσεις είναι σημαντικές και έχω πάντα το περιθώριο να βελτιωθώ», είπε.